Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) talebi üzerine Tarsus 2. Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkartılan 4 savcıdan biri olan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya’daki evinde gözaltına alındı.
Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulup aranması ile ilgili operasyonlarda görevli 4 savcı ile bir subay hakkında HSYK’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi. Yakalama kararı çıkartılan 4 savcıdan biri olan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve Antalya’da yaşayan Süleyman Bağrıyanık’ı akşam saatlerinde ilk olarak hakkındaki karar polisler tarafından kendisine tebliğ edildi. Meltem Mahallesi’ndeki evinde polisleri karşılayan Bağrıyanık’ın tebligatı almasının ardından polisler evden ayrıldı. Olayı duyan Bağrıyanık’ın Finike İlçesi’ndeki annesi Rabia Bağrıyanık ve kardeşleri de Antalya’ya geldi. Bağrıyanık’ın eşi Süreyya Bağrıyanık, eşine destek olurken, eski Başsavcıya destek olmak için Antalya Adliyesinde görevli Hakim ve Savcılar ile,
Antalya Barosu’ndan avukat Oğuz Sarıçobanoğlu, Polat Balkan ve İnsan Hakları Kurulu Koordinatörü Lider Tanrıkulu, CHP İl Başkanı Semih Esen Bağrıyanık’ın evine geldi.
Tebligatı teslim alan Bağrıyanık, evinde yakınlarıyla birlikte sabah saatlerinde Tarsus Adliyesine gitmek için hazırlanırken Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar, Terörle Mücadele Polisleri eşliğinde gözaltına kararını tebliğ etmek üzere eve geldi. Yaklaşık yarım saat Tabar ile görüşen Bağrıyanık daha sonra evden gitmek için hazırlandı. Bir saati geçen hazırlığın ardından Bağrıyanık, kendisine destek için gelenlerle vedalaşarak, polislerin işliğinde alkışlar arasında evden ayrıldı.
Gözaltına alınmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bağrıyanık, “Biz kaçacak insanlar değiliz. Bir sıkıntımız yok. Mahkemede neler olacağını göreceğiz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bugüne kadar hep hukuku uyguladım. Sadece bu olayda değil. Bugüne kadar hep hukuku uyguladım. Sonuçlarını göreceğiz. Her şeyi görüyoruz zaten. Yorumlanacak bir şey kalmadı. Hukuk varsa hukuki yorum yaparsınız. Bugün hukukun dışında kararlar alınıp uygulanıyorsa burada diyecek çok bir şey yok. Ama ben hukukçu olduğum için tabi hukuk çerçevesinde tavrımı sergileyeceğim” diye konuştu.
Öte yandan savcı Bağrıyanık, Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın yakalandığı dönemde Mudanya Cumhuriyet Savcılığı görevini yürüttüğü öğrenildi. Savcu Bağrıyanık, sabah saatlerinde Tarsus’a götürüleceği belirtildi.