Rize'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsüne ilişkin 51 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesinde Özkan Tavuz başkanlığında görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Mustafa Külünkoğlu, Zeki Rıza Çemberci, Şaban Arı, Yunuz Kotiloğlu, Hasan Fehmi Demircan, Nihat Işık, Yusuf Karadağ, Sebahattin Uzun, Rıdvan Çiriğ, Mehmet Bostan, Rıdvan Mat, Cebrail Doğan, Hamza Öcalan, Kamil Önerbay, Barış Tosun ile tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuklu sanıklar Ruşen Çolak ve Ünal Şenel ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Sanık Külünkoğlu, darbe girişiminin başladığı andan itibaren yerel bir yönetici olarak halkla darbe karşıtı olarak ve demokrasiye sahip çıkmak için meydanlara çıktığını kaydetti.

Külünkoğlu, 26 gün boyunca gece gündüz demokrasi nöbeti tuttuğunu savunarak şöyle devam etti:

"Hakkımdaki iftiralarla örgüt üyeliğinden halen daha yargılanıyorum. Davamın ilk duruşmasında imza atma yükümlülüğü de olmadan tahliye oldum. Sonrasında Trabzon Ağır Ceza mahkemesine itiraz üzerine 27 gün sonra tekrar tutuklandım. Bu süreçte kaçmadım, kaçma şüphem de yoktur. Benim hakkımda iftira atıldı. Tutuklandığım için mağduriyetlere maruz kaldım." dedi.

Darbecilerce Rize Valiliği görevine getirileceği iddia edilen Yunuz Kotiloğlu da hakkındaki iddiaları reddetti.

12 Eylül döneminde üniversite eğitimine devam edemediğini ve Rize'ye dönerek ticari hayata başladığını belirten Kotiloğlu, "17-25 Aralık'tan sonra bulunmuş olduğum kurumlardan istifa ettim ama yerime adam bulamadıkları için istifamı kabul etmediler. Ben de noterden istifa ettiğime dair dilekçe gönderdim. Benim hakkımda sadece sanık Ruşen Çolak'ın yazlığında 15 kişi ile birlikte darbe toplantısı yaptığım iddia ediliyor. Anladığım kadarıyla 17-25 Aralık sürecinden sonra benim davranışlarımdan FETÖ mensupları rahatsız olduğu için bana bu şekilde kumpas kurdular." dedi.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Öte yandan, dosyada adı geçen ve firari olan Orhan Tornacı, Mustafa Konak, Fikri Kılınç, Haluk Mataracı, Harun Çevlik, İlhami Dülgeroğlu ve Mustafa Özönder'in ise aranmasına devam ediliyor.