Rize’de düzenlenen Doğu Türkistan’a destek yürüyüşünde gergin anlar yaşandı.
Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde toplanan Rize Gençlik Platformu isimli bir grup genç, Doğu Türkistan’da Çin’in Uygur Türkleri’ne yaptığı zulmü kınamak için destek yürüyüşü yaptı. Bazı grup üyeleri sloganlar atarken, bazı grup üyeleri ise ağızlarını bantlayarak zulme sessiz kalanları protesto etti. Kültür Merkezi önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Caddesi boyunca devam ederken, grubun arka tarafından hızla gelen bir araç grubun içerisine daldı. Öfkeli kalabalık bir anda aracın etrafında toplanarak polise araç sürücüsünden şikayetçi olduklarını ve olaya müdahale etmesini istedi.
Polis öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalışırken, araç hızla olay yerinden uzaklaştı. Polisin aracın plakasını merkeze bildirmesi üzerine araç fazla uzaklaşmadan durdurularak, sürücü Rize Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.
Yaşadıkları olayı anlatan Selim Sancaktutan "Yürüyüş yaptığımız sırada araba bir anda arkamızdan gelerek arkadaşımıza çarptı. Ne olduğunu anlamadık. Sürücüden de polisten de şikayetçi olacağız. Kişi sayısı az olduğundan yeterli güvenlik tedbiri alınmadı" dedi.
Yürüyüşü düzenleyen grup ise kaldığı yerden yürüyüşüne devam etti. Ülkelerinden Türkiye’ye geçerek Rize’ye gelen Suriyeli Türkmen çocuklar da yürüyüşe eşlik etti. Rize Cumhuriyet Meydanı’na gelen Rize Gençlik Platformu üyeleri burada yaptıkları basın açıklamasının ardından karakola giderek, üzerlerine arabayı süren araç sürücü hakkında suç duyurusunda bulundu.