Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekiplerince, Antalya açıklarında Sierra Leone bayraklı ticari bir gemiye düzenlenen operasyonda, 182 kaçak göçmen ile Fransız uyruklu 1 gazeteci ve Iraklı 1 tercüman ele geçirildi.
Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Akdeniz’de artan düzensiz göçmen kaçakçılığı nedeniyle bölgedeki güvenlik önlemlerini arttıran ekipler, Türk bayraklı bir ticari yatın fenerleri kapalı vaziyette Manavgat ırmağından çıkarak güney istikametine doğru ilerlediğini tespit etti. Yatın düzensiz göçmen kaçakçılığı yapabileceği istihbaratının alınması üzerine 1 Sahil Güvenlik botu tarafından takibine başlanırken, bölgeye 2 Sahil Güvenlik botu daha destek amacıyla gönderildi. 4 saat süreyle takip edilen yatın, Antalya körfezi açıklarında bekleyen Sierra Leone bayraklı gemiye yaklaştığının tespit edilmesi üzerine operasyon başlatıldı.
Operasyon sırasında arama kurtarma gemisi TCSG Yaşam timi tarafından kontrolü ele geçirilen gemide yapılan aramada 78 erkek, 52 kadın ve 52 çocuk olmak üzere toplam 182 düzensiz göçmenin yanı sıra, Fransız uyruklu 1 gazeteci ile tercüme faaliyetlerine yardımcı olan Irak uyruklu 1 kişi yakalandı. Akdeniz’de olası bir facianın önüne geçilen operasyonda ele geçirilen ticari gemi ile yat, yakalanan şahıslarla birlikte Alanya Limanı’na götürüldü.
Söz konusu ticari yat ve gemide tespit edilen 2 Türk ve 4 Suriye uyruklu mürettebatın, düzensiz göçmen kaçakçılığı suçundan Alanya Cumhuriyet Savcılığı tarafından sevk edildikleri mahkemece tutuklandıkları bildirildi. Fransız uyruklu gazeteci ile Irak uyruklu tercümanın ise Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edildikleri ifade edildi.
Açıklamada, 2015 yılı içerisinde 9 gemi ve tekneye müdahale edilerek ölümlü herhangi bir olaya meydan verilmeksizin bin 282 düzensiz göçmenin denizden sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.