Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, kendisinin kimlik bilgilerini ele geçirip adına hat çıkaranlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruyla şebekeyi yakalattırdı.
Daha önce telefon hattı için İstanbul’da bir abone merkezine bıraktığı kimlik fotokopisi üzerinden kullandığı hattın başka birine satıldığını öğrenen Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, adli mercilere başvurarak sorumlular hakkında şikayette bulundu. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Vali Yardımcısı Altun, dolandırıcıların vatandaşların kimlik bilgilerini ele geçirip sahte hat çıkardıkları konusunda kurum müdürleriyle daha önce bilgilendirme toplantısı düzenlediğini belirtti. Altun, bu konularla ilgili kurum amirlerini uyardığını, ancak kendi başına gelebileceğini düşünmediğini söyledi. Toplantıda kendisi adına çıkarılmış sahte bir hat olup olmadığını e-devlet’ten sorgulattığını ifade eden Altun, "Baktım benim üzerime bir hat çıkarılmış. Daha doğrusu benim kullanmış olduğum ama kontörlü olan bir hattı faturalıya çevirip, başka bir operatörden diğer bir operatöre taşıyarak, hiç tanımadığım, bilmediğim kişilere kullandırdıklarını gördüm. Tabii ki derhal yasal yollara başvurdum. Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundum. İlgililer hakkında dava açıldı. İstanbul’da da yargılamaları devam ediyor. Bu hususta da kimsenin geri adım atmaması gerekiyor. Çünkü kimlik kişiye özgüdür ve onun iradesi ve bilgisi dışında kullanılması hem ahlaken hem de hukuken doğru değildir" dedi.
Bu tür olayların makam ayırımı olmadan herkesin başına gelebileceğini dile getiren Altun, dolandırıcıların sahipsiz bir kimlik bulduklarında bunu hemen sahiplenip bir şeyler yaptıklarını vurguladı. Altun, "Ama bu kez sert kayaya tosladılar. Ne yazık ki böyle şeyler oluyor. Vatandaşlara tavsiyem, kimlik bilgilerine son derece mukayyet olsunlar. Ehil olmayan kişilere kesinlikle vermesinler. Ayrıca alışveriş yaptıkları veya işlem yaptıkları kurumlarda muhakkak bu kimlik fotokopilerinin üzerine bir damga vurulmasını sağlasınlar ve en son nereye kimlik bilgilerini verdiklerini not etsinler. Yakında elektronik kimliğe geçildiğinde bu sorunlar kalkacaktır. Mutlaka e-devlet’ten sorgulama yapsınlar" diye konuştu.