Beyoğlu’nda aralarında oyuncu Tarık Akan, Rutkay Aziz’in de yer aldığı bir grup, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın da bulunduğu binanın 49 yıllığına bir inşaat firmasına kiralanmasını protesto etti. Grup, firmanın binayı otel ve AVM’ye dönüştüreceğini iddia etti.
Beyoğlu’nda toplanan bir grup, Sıraselviler Caddesi üzerinde bulunan içerisinde Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı ve birçok işletmenin de yer aldığı binanın 49 yıllığına bir inşaat şirketine kiralanmasına tepki gösterdi. Cuma gününe kadar tahliye kararı verilmesine ve tarihi binanın otel ve AVM’ye dönüştürüleceği iddia eden gruba, oyuncu Rutkay Aziz, Tarık Akan, Orhan Aygün’ün yanı sıra CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Sezgin Tanrıkulu’ ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’da destek verdi. Ellerindeki karanfillerle vakfın bulunduğu bina önüne gelen grup üyeleri burada kısa bir basın açıklaması yaptı.
Nazım Hikmet Kültür ve Vakfı Başkanı sanatçı Rutkay Aziz, yaptığı basın açıklamasında, “Binamız, kira sözleşmelerimiz devam ederken, kanunları zorlayarak, sözde tadilat amaçlı, ama gerçekte otel ve alış veriş merkezi yapılmak üzere bir inşaat şirketine 49 yıllığına kiralandı. Nazım Hikmet Vakfı; rant için kurulmuş, siyasi otoriteye göz kırpan herhangi bir vakıf değildir. Ülkemiz dil ve edebiyatının dünyaca ünlü bir yüce şairinin adını, eserlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için kurulmuş bir kültür vakfıdır” dedi.
Eyleme destek veren CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise Türkiye’nin ve İstanbul’un deprem bölgesi olduğuna dikkat çekti. Tekin, “Kamu binalarının tamamın tahliye edilmesi lazım. Gerekçe olarak depreme dayanıklı değildir gerekçesini gösterecekseniz. Burada söz konusu depreme karşı dönüştürmek değil. Bir rant kaygısı” diye konuştu.
Vakfın Başkan Yardımcısı Tarık Akan ise “Emek Sineması’ndan elimizden gelen her şeyi yaptık ama yine onlar galip geldi. Şuan da bir inşaat şirketi buraya yıkacağız diye bizi tahliye ediyorlar. Tadilat yapıp otel ve AVM yapacaklar. 20 yıldır buradayız 2018’e kadar kontratımız var. Buna rağmen cuma günü her şeyi sokağa atacaklar” şeklinde konuştu.
Can Dündar Cumhuriyet Gazetesi tarafından yayınlanan MİT TIR’ları görüntüleriyle ilgili açılan soruşturmaya ilişkin, “Çok ciddiye almıyorum açıkçası” dedi.