Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde merada otlarken sürüden ayrılan bir grup keçiden 11’i, nitrat (gübre) zehirlenmesi sonucu telef oldu.
Olay, Hacıevhat Mahallesi Gürgen Bayırı kırsalındaki Kalyoncu Deresi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ilçe merkezinde çobanlık yapan Hasan Zambak, sabah saatlerinde kendisine ait yaklaşık 200 keçiyi meraya otlatmaya çıkardı. Aradan geçen birkaç saat sonra sürüden ayrılan bir grup keçi, dere yatağına girdi.
Dere kenarındaki arazide otladıktan sonra baygınlaşan 11 keçi, yere düşerek can çekişti. Sürü sahibi Zambak’ın hayvanlarının bulunduğu yere gelmesiyle zehirlendiği anlaşılan keçilerin, yerde yatan cansız bedenini gördü.
Acı içinde keçilerinin telef olduğunu söyleyen çoban Hasan Zambak, “Tarla sahibi gübreleri tarla kenarına toplu halde dökmüş, 11 keçim bu yüzden zehirlendi. Bunların yanında 5 keçinin de durumu kritik. Acımız büyük, yaşadığımız bu acı görüntü içimizi sızlattı” diyerek şikayetçi olduğunu belirtti. Civarda küçükbaş hayvanlarını otlatan diğer çobanlar da tarla sahibine tepki gösterdi.
Olay yerine çağrılan jandarma bölgede inceleme yaparken, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de analiz amacıyla hayvanlardan ve çevreden numune aldı.