Halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atılabileceği düşünülerek özellikle yaz aylarında sıklıkla kullanılan, havai fişek, maytap ve benzeri patlayıcı maddelerin satılması ve kullanılması Rize Valiliği’nin Mayıs ayında aldığı kararla yasaklandı. Kararın ardından Rize Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri işyerlerinde bu yöndeki denetimlerini artırdı. Rize Sulh Ceza Hakimliğinden alınan arama kararına istinaden Rize genelinde Piroteknik madde (Havai Fişek ve Maytap) satışına karşı yapılan kontrollerde 11 işyeri denetlendi.

Kontrollerde toplamda 4122 adet havai fişek, 4000 adet patlayan top, 488 adet küçük füze, 100 kutu patlayıcı mantar,270 adet torpil, 32 adet gök bombası, 32 adet meşale bulundu.Emre Aykırı Hareket gereğince 6 iş yeri sahibine idari para cezası kesildi.Ele geçirilen piroteknik malzemelerin 15 gün içerisinde satış izni olan bir bayiye teslim edilmesi gerektiği işyerlerine tebliğ edildi.



Rize Valiliği’nin mayıs ayında aldığı kararda şu açıklamaya yer verilmişti. “oyun eğlence aracı olan (havai fişek, maytap ve benzeri) patlayıcı maddelerin kamuya açık alanlarda, yollarda ve oturma alanlarında, kapalı salon ve stadyumlarda, eğitim ve sağlık kuruluşlarında ve çevresinde, ormanlık alanlarda, tarlalarda, yakıcı, yanıcı ve parlayıcı kimyasal maddelerin dolum ve depolama alanları gibi yerlerde kullanılması halinde halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atılabileceğinden bu maddelerin satılması, ateşlenmesi ve benzeri faaliyetlerde kullanılması yasaklanmıştır.İlimizde oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan ve halk arasında havai fişek ve maytap olarak bilinen patlayıcı maddelerin satışının sadece piroteknik madde üreticileri, 1. Grup perakende av bayileri ve 2. veya 3. Grup piroteknik madde satış izni bulunanlarca yapılması, bunların dışında bakkal, market, pastane, kırtasiye, oyuncakçı gibi işyerlerinde oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin satışının yasaklanması ile bu maddelerin kullanımıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik karar alınmıştır.”