Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yasin Hayal, yeniden yargılanma talebinde bulundu.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen davada cinayeti azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Yasin Hayal’in avukatı Fatma Aygören, yeniden yargılama konusunda İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.
Hayal’in, "sanıklardan Ogün Samast’ı Dink’i tasarlayarak öldürmesi yönünde azmettirdiği" gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çaptırıldığı ve bu cezanın onandığı hatırlatılan dilekçede Yargıtay’ın "örgüt" suçundan verilen beraat kararlarını bozması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamanın yeniden başladığı ifade edildi.
Yargıtay’ın bozma ilamında, "söz konusu örgütün Hayal ve Tuncel tarafından vücuda getirilerek faaliyet gösterdiğinin tespit edildiği" ifadelerine yer verdiğini dilekçesinde hatırlatan avukat Aygören dilekçesinde, "Hal böyle iken, inşaat işçisi ve simit satıcısı olan müvekkilin, siyasi saiklerle suç işlemek amacıyla bir örgüt kurduğundan bahisle bu örgüt içerisinde eğitimli, üniversite öğrencisi olan, emniyet birimlerince istihbarat elemanı olarak istihdam edilecek kadar donanımlı ve yetkin görünen Erhan Tuncel’i de bu örgütün üyesi olarak nitelemesi hayatın olağan akışına aykırıdır" ifadelerine yer verdi.
Hayal’in tek ortak irtibatının Erhan Tuncel olduğu aktarılan, "Zaten müvekkilin sosyo-ekonomik durumu, ailevi yapısı ve eğitim düzeyi dikkate alındığında kendisinin kişisel yetenek ve özellikleri ile üst düzey kamu görevlilerinin değil odasında bulunmak, kapısının önünden dahi geçemeyecek olduğu aşikardır. Burada ortaya çıkan husus müvekkilin birtakım kişilerce Erhan Tuncel vasıtası ile açıkça kullanılmış olduğudur" denildi.
Bu nedenle Yasin Hayal’in suçunun "yardım" kapsamında kaldığı öne sürülen dilekçede, Dink cinayetine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen yeni soruşturmada birden çok kamu görevlisinin cinayette sorumlulukları bulunduğu şüphesiyle tutuklandığı hatırlatıldı.
Dink cinayeti eyleminin fikrini oluşturan, planlamasını yapan kişinin Yasin Hayal olmadığı belirtilen dilekçede, "Yeni bilgi ve belgelerin ortaya çıkmış olduğu da gözetilerek, eksik soruşturma ve kovuşturma ile aynı zamanda kamuoyu baskısı ile müvekkil aleyhine alelacele verilmiş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müvekkilin sonradan telafisi mümkün olmayan mağduriyetine neden olmuştur. Öncelikle Hayal hakkındaki mahkumiyet infazının durdurulmasına, tanık ifadeleri gözetilerek de Hayal hakkında yargılamanın yenilenmesine karar verilmesi talep olunur" ifadelerine yer verildi.