Malatya’da 3 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili görülen Zirve Yayınevi Davası’nda sanıklar bugün 105. kez hakim karşısına çıktı.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Ruhi Abat, emekli Albay Mehmet Ülger, Haydar Yeşil, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Murat Göktürk, Adem Gedik, Adil Akçay ile SEGBİS üzerinden Cuma Özdemir ve Hamit Çeker katıldı. Levent Ercan Gelegen ve Hüseyin Yelki’nin katılmadığı duruşmaya yayınevinde öldürülen Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske ile kızı Michal Geske, müdahil ve sanık avukatları da katıldı.
Duruşmanın başında söz alan savcı Zafer Hazar, mütalaası doğrultusunda karar verilmesini talep ederken, söz verilen sanıklardan Salih Gürler, Abuzer Yıldırım ve Emre Günaydın 7 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri’nde oy kullanabilmek için izin istediler. Sanıklar ayrıca esas haklarındaki savunmaları için de mahkemeden ek süre talep ettiler.
Elbistan’dan SEGBİS üzerinden duruşmaya dahil edilen sanıklardan Hamit Çeker, esas hakkındaki savunmasını yazılı olarak vereceğini belirterek ek süre istedi. Yine aynı şekilde görüntülü olarak Darende ilçesinden duruşmaya dahil olan Cuma Özdemir de hakkında uygulanan adli kontrol hükümlerinin yumuşatılmasını talep etti. İkinci iddianame ile tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen Malatya eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger de esas hakkındaki savunmasını tamamlamak için ek süre talep etti. Mahkemede söz alan tutuksuz yargılanan sanıklardan muvazzaf subay Haydar Yeşil de dosyaya yeni gelen belgeleri inceledikten sonra esas hakkındaki savunmasını mahkemeye sunacağını söyledi.
Duruşmada daha sonra söz alan sanıklardan öğretim görevlisi Ruhi Abat, kendisinin dosyaya dahil edilmesinin altında Paralel Yapı olduğumu ima ederek, “Şu an televizyonlarda Mart kedisi gibi bağıranlar, ‘Bize haksızlık yapıldı’ diyorlar. O zamanlar da ilahiyat fakültelerini aradılar. Zirve dosyası, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı yapılan bir dosya haline geldi. Zayi olan haklarımı, onurumu, şerefimi ve sosyal haklarımı geri istiyorum. Bu şeref ve haysiyet cellatlarının bulunmasını istiyorum” dedi.
Abat konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İblis suratlı iblislerin bulunmasını istiyorum. Burada yapılan sahtekarlık bir tane değil. Altın çamura düşmekle değer kaybetmez, çamur değerlenir. Lütfen sizlerden arz ettiğim flaş belleğin bilirkişi raporu mahkemeye gelsin. Biz sözde AK Parti’nin görevini engellemeye çalışmışız ya bu da bir manipülasyondur. Paralel çetenin Malatya hücresinin hala aktif olduğunu ve bu çetenin mahkemeyi baskı altına alıp almadığını öğrenmek istiyorum. Bu hakkı kim soracak, benim memleketime ve akrabalarıma kadar şeref ve hasiyet suikastı yapıldı. UYAP kayıtları ile oynayanlar şimdi mağdur edebiyatı yapıyor. İlker Çınar tarafından dosyaya sunulan flaş bellek ile ilgili bilirkişi raporlarının dosyaya ibraz edildikten sonra sağlıklı olarak savunmamı hazırlayacağım. Bu nedenle süre talep ediyorum.”
Mahkemede son olarak söz alan Adil Akçay da hazırladığı esas hakkındaki savunmasını okumaya başladı. Öğle arasına girilmesi nedeniyle duruşmaya saat 13.30’a kadar ara veren mahkeme, öğleden sonra da Akçay’ın savunmasını dinleyecek.