Yarı Mu­har­rem ayı­nın do­ku­zun­cu gü­nü­dür. Mu­har­rem’in do­ku­zun­cu gü­nü ile onun­cu gü­nü ara­sın­da­ki ge­ce­ye Aşure Ge­ce­si, onun­cu gü­nü­ne de “Aşure Gü­nü” de­nir.

Mu­har­rem ayı, Kur’an-ı kerimde kıy­met ve­ri­len dört ay­dan bi­ri­dir. Aşure Ge­ce­si, bu ayın en kıy­met­li ge­ce­si­dir.

Hadis’i şeriflerde bu­yu­rul­du ki:

“Aşure Gü­nü zer­re ka­dar sa­da­ka ve­ren kim­se­ye, Al­la­hü tela Uhud Da­ğı ka­dar se­vap ve­rir.” [Şir’a]

“Aşure Gü­nü’nün oru­cu, bir se­ne­lik geç­miş gü­nah­la­ra kefarettir.” [Müslim]

“Al­la­hü tela, Aşure Gü­nü’nü üs­tün kıl­mış­tır. Al­la­hü tela, gök­le­ri, ye­ri, dağ­la­rı, de­niz­le­ri, yıl­dız­la­rı, Ar­ş’ı ve me­lek­le­ri, Âdem aleyhi selamı Aşure Gü­nü ya­rat­tı. İb­ra­him aleyhi selamın dün­ya­ya ge­li­şi ve Nemrut’un ate­şin­den kur­tu­lu­şu Aşure Gü­nü ol­du...” [Taberanî]

Adem aleyhi selamın tövbesinin ka­bu­lü, Nuh aleyhi selamın tu­fan­dan kur­tul­ma­sı, Fi­ra­vun ’un bo­ğu­lu­şu, Yakup aleyhi selamın oğ­lu­na ka­vuş­ma­sı, Eyüp aleyhi selamın has­ta­lık­tan kur­tu­lu­şu, Yunus aleyhi selamın ba­lı­ğın kar­nın­dan çık­ma­sı, İsa aleyhi selamın gö­ğe kal­dı­rı­lı­şı... Hep Aşure Gü­nü ol­muş­tur. Al­la­hü tela, bir­çok duaları Aşure Gün­ü’n­de ka­bul bu­yur­du.

Aşure Gün­ü aşure tatlısı pi­şir­me­yi ibadet san­mak, bi­dat­tir, gü­nah­tır. Mu­ham­med aleyhi selamın yap­tı­ğı ve­ya em­ret­ti­ği şey­le­ri yap­mak ibadet olur. Din ki­tap­la­rı­nın yaz­ma­dı­ğı, ha­ki­ki din âlim­le­ri­nin bil­dir­me­di­ği şey­le­ri yap­mak se­vap ol­maz, gü­nah olur. Bu­gün, her­han­gi bir tat­lı yap­mak, ta­nı­dık­la­ra zi­ya­fet, fa­kir­le­re sa­da­ka ver­mek sün­net­tir, ibadettir. Bugün­ler­de oruç tut­mak çok se­vap­tır. Yal­nız onun­cu gü­nü de­ğil, bir gün evvel ve­ya bir gün son­ra­ki gün­le bir­lik­te tu­tu­lur. Kaynak: Tam İlmihal...