Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Temür ve öğrencilerinin katıldığı, Alabanda Antik Kenti’nde yapılan Alabanda Kazısı’nın çalışmaları sona erdi.
Aydın Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu’nun bilimsel danışmanlığında yürütülen çalışmanın başkan yardımcılığını Yrd. Doç. Dr. Akın Temür yaptı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Akın Temür, "Alabanda’da yürütülen kazılar, sadece arkeolojik malzemelerin çıkarılarak müzelere aktarılmasıyla sınırlı kalmayacaktır. Disiplinlerarası bir anlayışla bulguların; antropoloji, paleoloji, epigrafi, filoloji ve arkeometri gibi birçok bilim dalları açısından incelenmesiyle birlikte koruma ve restorasyonlarla kalıntıların yeniden ayağa kaldırılmasını da amaçlanmaktadır” dedi.
“Kazı turizme de katkı sağlayacak”
Kazının turizme de katkı sağlayacağına dikkat çeken Temür, "Antik yolların kavşağında bulunması sebebiyle Alabanda Antik Kenti’nin bilimsel kazılarla derinlemesine incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmalar, bölgeler arası kültürel etkileşimleri belgeleyebilecek önemli bulgular sağlayabileceği gibi, kentin arkeoloji dünyasındaki yerinin belirlenmesi açısından da oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.
Alabanda Antik Kenti’nin, Aydın’ın Çine ilçesinin batısında, Gökbel Dağı’nın kuzeyindeki tepelerin eteklerinde, Doğanyurt (Araphisar) köyü yerleşim alanında ve Marsyas (Çine) Çayı’nın batısında kurulmuş önemli bir Karia kenti olduğu belirtildi.