Azospermi, temel olarak bir sperm sağlığı sorunudur. Toplumda yaygın olarak gözlemlenmemekle birlikte üreme üzerinde önemli bir etkisi vardır. Dolayısıyla azospermi teşhisi koyulması halinde tedavi sürecinin ivedilikle planlanması gerekir. Bununla birlikte azospermi hakkında yaygın olarak bilinen yanlış bu bozuklukta, meni içerisinde tamamen sperm oluşumunun bulunmadığına yönelik düşüncedir. Her ne kadar ersuyu adı verilen meni içerisinde sperm bulunmuyor olsa da azospermi hastası olanlarda testislerde sperm oluşumu mümkündür. Yine de bu durum üremeye engel teşkil edebilir. Dolayısıyla azospermi hastaları çocuk sahibi olamayabilir.

Azospermi Nedir?

Azospermi, meni veya ersuyu olarak tanımlanan salgı içerisinde sağlıklı bir erkekte bulunan spermlerin oluşmamasıdır. Bazı durumlarda meni içerisinde yeterli düzeyde ya da kalitede spermin bulunmaması olasıdır. Söz konusu durumların dışında azospermi oluşumunun tespit edilebilmesi adına meni içerisinde hiçbir suretle sperm bulunmamalıdır. Dolayısıyla azospermi, bir çeşit sperm kalitesi problemi ya da spermlerin yetersiz olması sorunu değildir. Azospermi tedavisi, ilerleyen tıbbi uygulamalar doğrultusunda günümüzde başarıyla sonuçlanabilmektediir. Burada en temel belirleyici uzman ürolog tarafından yapılan muayene sonrasında hastalığın neden ortaya çıktığının tespit edilmesidir.

Azospermi Tanısı Nasıl Konulur?

Azospermi, tıkanıklığa bağlı olmayan ya da tıkanıklığa bağlı olarak gelişen şeklinde iki farklı biçimde kategorize edilir. Bu durum hastalığın neden ortaya çıktığı, yani gelişimi ile doğrudan ilişkilidir. Bununla birlikte azospermi tanısı koyma konusunda da günümüzde uzman ürologların kullanabileceği metotlar vardır. En yaygın olarak kullanılan yöntem ise spermiogram adı verilen sperm testidir. Fakat burada tek bir kez spermiogram testi yapmak yeterli değildir. En az iki kez test tekrar edilmeli ve elde edilen değerler karşılaştırılarak tanı koyulmalıdır.

Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Azospermi tedavisi, hastalığın hangi sebepten ortaya çıktığının tespit edilmesinin ardından uygulanır. www.ateskadioglu.org üzerinden detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz azospermi tedavisi, hastalığa sebep olan durumun niteliklerine göre farklı şekilde planlanır. Tıkanıklığa bağlı olarak azospermi gelişimi olduysa, bu durumda öncelik tıkanıklığa neden olan durumları yok etmek üzerinedir. Tıkanıklığa bağlı olmaksızın gelişen azospermi tedavisi ise cerrahi uygulamalar ile sperm sayısı artırılır ve hastanın çocuk sahibi olması mümkün hale gelir.