Tarih, geçen zamanların şahididir, onun gerçeklerini aydınlatır, anıları meydana çıkarır, günlük yaşamımıza yol gösterir ve eski zamanlardan bilinmeyen olayları anlatır.

BELG­RAD’IN FET­Hİ: 29 Ağus­tos 1521 ta­ri­hin­de Belg­rad, Türk­ler ta­ra­fın­dan fet­he­dil­miş­ti. Ma­car, Sırp ve Bul­gar as­ker­le­ri ta­ra­fın­dan 21 gün inat­la sa­vu­nu­lan Belg­rad, ci­han padişahı Kanuni Sul­tan Sü­ley­man Hâ­nın or­du­su­na tes­lim ol­mak zo­run­da kal­dı. Böy­le­lik­le Türk­ler, “Be­yaz Şe­hir” adiyle an­dık­la­rı Belg­rad’a gir­di­ler. Ka­le­si­nin üze­rin­de, o gün­den son­ra tam 346 yıl müd­det­le Türk bay­ra­ğı dal­ga­la­ndı.

MO­HAÇ MEY­DAN SA­VA­ŞI: 1521 yı­lın­da Belg­rad’ın fet­hin­den son­ra Pa­pa, Os­man­lı Dev­le­ti­ne kar­şı Av­ru­pa dev­let­le­ri­ni kış­kırt­tı. Bu­nun üze­ri­ne, Kânunî Sul­tan Sü­ley­man Hân, 23 Ni­san 1526’da İs­tan­bul’dan 100 bin ki­şi­lik bir or­du ile ha­re­ket et­ti. Mo­haç Mey­dan Sa­va­şı, Mo­haç ova­sın­da, 29 Ağus­tos 1526’da Çar­şam­ba gü­nü ikin­di vak­ti 70 bin Ma­car at­lı­sı­nın hü­cu­mu ile baş­la­dı. İki sa­at de­vam eden mu­ha­re­be­de, baş­ta Ma­car Kra­lı II. La­yoş ol­mak üze­re 150 bin ki­şi­lik; Ma­car, Al­man, Çek, İs­pan­yol, İtal­ya ve Leh kuv­vet­le­ri im­ha edil­di. Macar ordusu darmadağınık oldu. Ma­car Dev­le­ti, tek bir sa­vaş ile or­ta­dan kalk­tı.