İnsanlar, Allah’a iman etmekle, inanmakla yükümlüdür. Allah’a iman etmeyenin, bir üstün sıfatı yoktur. Allah’a iman etmek; Allah’a ibadeti, taatı, sevgiyi, saygıyı, zikri, tövbeyi, iyilik etmeyi gerektirir. İman etmekle, iman etmemek arasındaki, fark; evrenden büyüktür! Akıllı, zeki, bilge insanlar, Allah’ın varlığına, birliğine, samimiyetle, şüphesiz inanır. Doğru ve gerçekleri inkâr etmeyerek, doğru- dürüst olur. Allah tanımazları, bütün evrendeki varlıklar; yalanlar, tekzip eder. Kur’an, peygamberler, akıllı zeki bilge insanlar, inkârcıya; yalancısın, inkârcısın, der.

Zümer Süresi 9. Ayet: “Hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu?”

Hadis-i şerif: “ İlim Çin’de de olsa takıp ediniz.”

“ Yararlı olmayan ilimden sana sığınırım.”

“Allah’a itaat eden, akıllı insan adını alır. Allah’a isyan edene, cahil denir.”

Kutsi hadis: “ İnfak edin, felah- kurtuluş bulun.”

Enam Süresi 159. Ayet:  “ Dinlerini parça parça edip, gruplara ayrılanlar var ya; senin onlarla hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi yalnız Allah’a kalmıştır. Sonra Allah onlara yaptıklarını bildirecektir. “

Al-i İmran Süresi 105. Ayet: “ Dinlerini parçalayan ve bölük bölük olanlardan olmayın.”

Şura Süresi 14. Ayet: “ Onlar ancak kendilerine ilim geldikten sonra aralarında hasetten- kıskançlıktan- çekmezlikten dolayı tefrikaya- ayrılığa düştüler.”

Enam Süresi 153. Ayet: “ Bu benim dosdoğru yolumdur. Ona uyun ve sizi Allah’ın yolundan ayırıp, parçalayacak olan yollara uymayın.”

Al-i İmran Süresi 103. Ayet: “ Hep birlikte Allah’ın ipine – Kur’an’ına sımsıkı yapışın; bölünüp, parçalanmayın…”

Al-i İmran Süresi 105. Ayet: “ Kendilerine apaçık deliller- kanıtlar geldikten sonra parçalanıp, ayrılığa düşenler gibi olmayınız. İşte onlar için büyük bir azap vardır.”

Haşr Süresi 59. Ayet: resulün size getirdiğini tutun. Size yasak ettiğini de yapmayın.”

Al-i İmran Süresi 2. Ayet:” Ey iman edenler! Allah’a karşı hakkıyla takva sahibi olun ve ancak Müslüman olarak can verin.”

Hadis-i Şerif: ( “ Müslüman, elinden ve dilinden insanların güvende olduğu, zarar görmediği kimsedir.”

“ Allah’a şirk- ortak koşmadan, ibadet etmeye devam et. Farz namazları kıl. Zekât ver. Ramazan orucunu tut. İnsanların sana nasıl davranmasını istiyorsan, sende insanlara öyle davran.”

 “Müminlerin iman bakımından en olgunu, ahlak bakımından en güzel olanıdır.”

“Sizin en hayırlınız, kendisinden hayır beklenilen ve kötülüğünden güvende olunandır. En şerli- kötü insan ise kendisinden hayır beklenmeyen ve kötülüğünden emin olunmayan insandır.” )

“Tevbe süresi 103. Ayet: “

Hazreti Ömer buyuruyor: “ Adalet mülkün temelidir.”

Hazreti Ali buyuruyor: “ Hayatta en hakiki mürşit- yol gösterici ilimdir.”

Kanuni Sultan Süleyman Han: “ Köylü milletin efendisidir.”

Kafkas kahramanı Şeyh Şamil: “ Ya istiklal ya ölüm!”

Yunus Emre: “ İlim, ilim bilmektir. İlim kendini bilmektir.”

Mehmet Kasap: “ İnsan; kendini, Rabbini, haddini, hududunu, hukukunu bilmeli.”

Hadisi şerif: “ Sadaka vererek, hastalarınız için Allah’tan şifa isteyin. Zekât vererek, mallarınızı korumaya alın.”

Mankut sözcüğünü yazılarımda kullanıyorum. Mankut: “Eski çağlarda Çinliler tarafından uygulanan bir akılsızlaştırma, operasyonun adıdır. Kişinin zamanla hafızasını kaybederek, yaşayan bir robota, bilinçsiz bir köleye dönüşmesidir.”

İnsan, akıllı, bilgili, bilinçli, sağduyulu, mantıklı, makul olmalı. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük güzel ahlak, edep, hayâ, ilim, irfan, bilim, sanat, kültür, meslek ile yaşamalı. Allah’ın yarattığı bedeni Allah’ın emir ve yasakları dâhilinde işletmeli. İyiliği artırmalı ve yaymalı. Kötülüğü azaltıp, eksiltip, yok etmeli. Madden ve manen tertemiz olmalı.

Bilgili, bilinçli, samimi, dindar takva mümin ve Müslüman ideal boyutta sıfatlara sahiptir. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, güzel ahlak, edep, hayâ, bilge, samimi güzel davranış sahibidir. Allah’ın emir ve yasaklarına uygun hareket eder. Haramlardan sakınır. Anne ve babaya, akraba, komşu ve insanlara en güzel şekilde davranır. Helal ve haram hassasiyeti olur. Anne ve babaya saygılıdır. Arkadaşlarına karşı güzel davranışlıdır. Kul hakkına azami ölçütlerde dikkat eder. Şefkatli, merhametli, müşfik davranır. Sözünde durur. Müslüman gibi Müslüman olur. En harika, harikulade, şahane, etkin, yetkin, mükemmel, muazzam, muhteşem, en güzel örnek olur. Adaletlidir. Adaletten şaşmaz. Şükredici, hamt edicidir. Selam verir. Hal hatır sorar. Hedef ve ideal sahibidir. Dosdoğru ve gerçekçidir. Güzeli, yararlıyı örnek alır. Cömerttir. İkramda bulunur. Hediye verir. İktisatlı, ekonomik, gereği üzere para harcar. Yardımseverdir. Kötülüklerden uzak durur. Herkese en güzel örnek olur. Hakkı, hakikati anlatır, açıklar.