AVRUPA Parlamentosu'nun onayladığı yol ve yaya güvenliğini arttırmaya yönelik düzenlemenin ardından elektrikli ve hibrit araçların sessizliğinden kaynaklanan kazaların önüne geçmek amacıyla Bursa’da bir firma sesli simülasyon geliştirdi. Sesli simülasyonda ile elektrikli ve hibrid araçlarda 30 kilometre hıza kadar motor sesini simule eden, araç sesi çıkaran, yayaları uyaran 30 kilometrenin altındayken sürekli motor sesi çıkaran sesli ikaz cihazı olacak.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 2014 yılında onayladığı yol ve yaya güvenliğini artırmaya yönelik yeni düzenleme, 5 yıllık geçiş sürecinin ardından 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Elektrikli ve hibrit araç üreticileri de bu düzenlemenin ardından yeni arayışlara girdi. Özellikle bu araçlar trafiğe çıktıktan sonra yaya kazalarında yüzde 30 artış tespit edilmesinin ardından, üreticiler elektrikli ve hibrit araçların sessizliğinden kaynaklanan kazaların önüne geçmek için sesli simülasyon gerçekleştirdi. Buna göre, Avrupa Birliği'nde satılan bütün yeni elektrikli ve hibrit otomobillerin saatte 30 kilometrenin altındaki hızlarda seyrederken, en az 56 desibellik motor gürültüsü çıkartmasını sağlayacak sistemlere sahip olmaları gerekecek. Söz konusu sistemden çıkan ses, elektrikli otomobillerin hızı artarken yükselecek ve hızı yavaşlarken azalacak. Halen kullanılan elektrikli otomobillere ise 2021 yılına kadar ses çıkaran sistemler kurulacak.
Bununla ilgili yaklaşık 1 buçuk yıldır çalışma yapan Seger Ses ve Elektrikli Gereçler Sanayi A.Ş., üretim aşamasına geldi. Türkiye'de ilk üretim yapacak olan firmanın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Baykal, yaya kazalarının artmasının ardından bu fikrin ortaya çıktığını belirterek, "Yeni ürünümüz daha çok elektrikli ve hibrid araçlar için geliştirilmiş bir ürün. Yaya kazalarının artması sebebiyle aslında bu fikir ortaya çıktı. Bazı araştırmalarda yüzde 30’a varan şehir içinde yayaların arabalarla yaşadığı kazaların arttığını tespit edildi. Sessiz araçları 30 kilometre hıza kadar, daha sesli yapabilmek, daha anlaşılır yapabilmek adına aslında geliştirilmiş bir ürün. Avrupa Birliği ve Amerika özellikle istiyor. Yeni ürünümüz şöyle bir özelliğe sahip olacak. Elektrikli ve hibrid araçlarda 30 kilometre hıza kadar motor sesini simule eden, araç sesi çıkaran, yayaları uyaran 30 kilometrenin altındayken sürekli motor sesi çıkaran sesli ikaz cihazı olacak" dedi.
Proje üzerinde 1,5 yıldır çalıştıklarını, çalışmalara İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir profesörün destek olduğunu söyleyen Baykal, "Belli simülasyonları yaptık. Son prototiplemede üretim kısmını değerlendiriyoruz. Nasıl daha kolay, daha efektif olur diye. İçindeki komponentleri son haline getiriyoruz. 1,5 yıllık bir Ar-Ge çalışmamız var üzerinde. İnşallah emeklerimizin karşılığını alırız" diye konuştu.
Elektrikli araçların yaklaşık tamamına üretim yaptıklarının altını çizen Selim Baykal, "Yeni ürünümüz ile ilgili şu anda deneme aşamasındayız, proje aşamasındayız. Onlar da regülasyonu bekliyordu, açıkçası devreye almak için. Sonuçta kararları kuralları belli olmadan onlar da devreye almıyor. Bundan sonra başlayacak. Yeni bir ürün. Bundan sonra devreye giriyor" diye konuştu.
Dünya'da ilk üretim yapan firma olmadıklarını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Baykal, "İlk değiliz, ama yeni bir konu. Herkes bir an önce üretip, prototiplerini sonlandırıp, bu regülasyona yetiştirmeye çalışıyor. Biz hali hazırda normal ürünlerimizi zaten elektrikli araçlarda büyük bir pastaya sahibiz. Üretilen çoğu elektrikli araçlarda bizim kornalarımız kullanılıyor. Bu da ekstra olarak hızlı bir şekilde devreye girecek diye düşünüyorum. Türkiye'de ilkiz" dedi.
Türkiye’de şu an elektrikli araç üretimi olmadığının altını çizen Selim Baykal, "İlk etapta muhtemelen yüzde 100 ihracat gibi başlayacak. Sonra kademe kademe elektrikli araçlar ve hibrid araçlar yaygınlaştıkça, buradaki üreticilere yansıdıkça portföyümüze girecektir. Elektrikli araçların şu an yıllık üretim kapasitesi 1 milyondan aşağıdadır. Yani fazla üretilmiyor. Bu nedenle mevcut kapasitemiz yeterli. Yani özel bir kapasite ayırımına gitmedik. Ama onların payı arttıkça, biz de içimizde farklı değerlendirmeler yapacağız" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI