Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce organize edilen ’Antalya Bilim Festivali’ Cam Piramit’te başladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Antalya Bilim Festivali’nin açılışı Cam Piramit’te gerçekleştirildi. 14 Haziran’a kadar açık kalacak bilim festivalinde bilim istasyonları, bilim gösterileri, deneyler, insan vücudu, robotlar, canlı dünyası, yeni teknolojiler, gök bilim, bilim tarihi, dinozor parkları yer alıyor. Çocukların bilime ilgisini çekmek ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen festivale öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Stantları gezen öğrenciler, uygulamalı olarak deneylerin içinde yer aldı. İlk, orta ve lise öğrencilerinin deneysel çalışmaları da arkadaşları tarafından ilgiyle izlendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Müzeler Şube Müdürü Fulya Coşkun, Antalya Bilim Festivali’nin birincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Festivale Akdeniz Üniversitesi’nin (AÜ) büyük destek verdiğini aktaran Coşkun, “İl Emniyet Müdürlüğü, Türk Hava Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Bilim Sanat Merkezi gibi kuruluşlar stantlarını açtı. Kendi kullandıkları bilim ve teknoloji ziyaretçilere tanıtıyorlar. Her metre karede bilim ve teknolojinin olduğu, yeni tekniklerin öğretildiği bir festival gerçekleştiriyoruz” dedi.
Festivalde herkese serbest bir öğrenme ortamının sunulduğunu kaydeden Coşkun, “İsteyen kişi bambus arısı görebilir, isteyen bilimsel deney yapabilir. Robot teknolojisini tanıyabilir. Önemli olan merak duygusunu perçinlemek ve araştırmaya istekli olmalarını sağlamaktır. Bilim zor gibi gelir herkese ama biz bunu bu festivalle biraz kırmak istiyoruz. Bu yıl ilkini yapıyoruz. İlerleyen yıllarda daha geniş katılımlı bir festival yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Festivalde en büyük ilgiyi ise Akdeniz Üniversitesi Otomotiv Bölümü ikinci sınıf öğrencileri Hanifi Köse ve Yunus Deveci’nin saf sudan elektrik projesi topladı. Hanifi Köse, suyla çalışan otomobil için yola çıktıklarını belirterek, “Sonuç olarak suyun içindeki hidrojeni ayrıştırdık. İçten yanmalı motorda kullandık. Araçlarda yüzde 50, yüzde 80 durumunda tasarruf yapabiliyor. Evde ısıtmada ve mutfakta kullanılabiliyor. Ateşin olduğu her şeyde kullanılabiliyor. Eve 2-3 bin lira ayrıldığı zaman güzel bir sistem kurulabilir. Tabi ki bu otomobilde daha maliyetli olur” diye konuştu.