Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı tarafından Nükleer Enerji ve Malzeme konulu bir konferansı düzenlendi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kütüphane konferans salonunda düzenlenen konferansta açılış konuşması yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Harun Mihdivan, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma için en önemli sorunlarından birinin, ucuz, temiz, güvenilir ve kolay elde edilebilen bir enerji kaynağı sağlamak olduğunu belirtti. Mihdivan, ”Bu amaçla yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile etkin ve ucuz enerji üretim ve kullanım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik yoğun araştırmalar sürdürülmektedir. Özellikle artan nüfus, şehirleşme ve endüstrileşme pek çok yıldır fosil yakıtlar ile karşılanan enerji gereksinimin daha da fazlalaşmasına neden olmaktadır. Fosil yakıtlarının tükenmesi ve fiyatlarının devamlı artmasının yanı sıra yanmaları sonucu çevreye verdikleri zararlar ve insan sağlığı üzerindeki etkileri de önemlidir” dedi.
“NÜKLEER YAKITLARIN EN ÖNEMLİ AVANTAJI FOSİL YAKITLAR”
Nükleer yakıtların en önemli avantajının fosil yakıtlar olduğunu söyleyen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Harun Mihdivan sözlerine şöyle devam etti.
“Çevreye kükürt ve azot salınımının olmaması ve küresel ısınmaya neden olabilecek ürünler oluşmamasıdır. Son iki üç yıldır enerji ihtiyacı ve güvenliği gereksiniminin daha da artması nedeniyle nükleer enerji teknolojisine yönelim hız kazanmaktadır. Ülkemizde planlanan nükleer güç santrallerinin kurulmaları ve devamında işletimlerini destekleyebilecek mevcut yerli kaynak potansiyelinin belirlenmesi ihtiyaç duyulan alanlarda da ulusal nükleer sistem ve malzeme imalatı endüstrisinin alt yapısının oluşturulması gerekliliği doğmaktadır. Nükleer santral sistemleri ve teçhizatı üretimi yapabilecek ulusal sanayi, henüz nükleer santralin inşası aşamasında yapılanmalıdır ki santral işletmeye alındığında acil ihtiyaç gereksinimlerini de karşılayabilsin.”
Konuşmaların ardından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü Kritik Metalik Malzemeler Grup Lideri Doç. Dr. Havva Kazdal Zeytin, slayt gösterisi eşliğinde bilgi verdi. Düzenlenen konferansa konuşmacıların yanı sıra öğretim görevlileri katıldı.