Kayseri’de kurulan ’Bu Benim Eserim’ proje sergisinde 5. sınıf öğrencisi Orhan Efe Ömerli’nin icadı cep telefonu kullanıcılarının yüzünü güldürecek. Orhan Efe Ömerli’nin icadı sayesinde cep telefonu kullanıcıları attıkları adımlarla cep telefonlarını şarj edebilecek.
Kayseri’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ’Bu Benim Eserim’ proje sergisinde Tekden Koleji Öğrencisi Orhan Efe Ömerli’nin standı, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. 5. sınıf öğrencisi Orhan Efe Ömerli yürürken cep telefonlarını şarj edebilecek bir sistem geliştirdi. Ayakkabının topuk bölümüne yerleştirilen cihaz ve iki adet küçük akü sayesinde hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirdiğini anlatan Orhan Efe Ömerli, "En çok kullanılan akıllı telefonlar bile günde bir defa şarj ediliyor. Cep telefonlarının şarj konusu çağımızın en büyük sorunlarından birisi. Benim bu projem hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Üretilen enerjinin voltunu artırarak aküde depoluyoruz. Enerjiyi direk olarak da kullanabiliyoruz veya depoladığımız akü sayesinde sonradan da kullanabiliyoruz" dedi.
Orhan Efe Ömerli, her insanın yürüdüğünü ve sağlıklı bir insanın günde 10 bin adım attığını belirterek, "Günde atılan 10 bin adım cep telefonunu şarj etmek için rahatlıkla yetiyor" diye konuştu.