Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Alüminyum Test Eğitim Araştırma Merkezi (ALUTEAM) tarafından başlatılan “Alüminyum İmalat Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması” projesi kapsamında saha uygulama çalışmaları devam ediyor.
“Alüminyum İmalat Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması” projesi, ALUTEAM ile Girişimci Alüminyum ve Sanayici İş Adamları Derneği (GALSİAD) işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülüyor. Alüminyum sektörünün üretim kapasitesi ve çeşitliliğinin artırılması temel esasında, sektörün üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan aydınlatma, iklimlendirme, enerji dönüşümü ve ısı transferinde en yüksek verimin elde edilmesi ve enerji talebinin azaltılmasının amaçlandığı proje kapsamında, alüminyum profil, döküm ve levha üretimi yapan firmalarda test ve ölçüm faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ SAĞLANIYOR
Şimdiye kadar 15 büyük üretim tesisinde test ve ölçüm çalışmaları yapıldı. Testlere başlamadan önce fabrikalarda keşif çalışmaları yapan FSMVÜ-ALUTEAM mühendisleri, firma tarafından görevlendirilen bir sorumlu ile birlikte termal görüntüleme, sıcaklık ölçüm, enerji ve harmonik analiz testleri, baca gazı analizleri ve islilik testi gibi çok sayıda test ve gözlemi ücretsiz yapıyorlar. Gerçekleştirilen testler ve sonuçları rapor halinde firma yetkililerine sunuluyor.
Test ve ölçüm çalışmalarını incelemek üzere saha çalışmalarına da katılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, çalışmalar sonunda üretim bazlı enerji yoğunluğunun çıkarılıp değerlerin TEP (Ton Eşdeğer Petrol) karşılıkları ve maliyet analizlerini yapıyorlar. Proje yöneticileri; hedef grup işletmeler için nihai rapor hazırlanacağını ve gerekli düzenlemelerle, ilgili işletmelere yardımcı olunarak, enerji kayıplarının ve sera gazı salınımlarının en aza indirilmesine katkı sağlanacağını dile getirdiler.