Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Kurulacak olan Genişbant Stratejisi İzleme Kurulunun katkıları ile 2023 hedeflerimiz doğrultusunda stratejimizdeki ana hedef olan her yerden herkese genişbantı sağlayacağız" dedi.

Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı lansmanı, Bakan Arslan’ın katılımı ile Ankara HiltonSA’da gerçekleştirildi. Bakan Arslan, yaptığı konuşmada dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine doğru yeterli hız, kapasite ve kaliteli iletişim alt yapısı hizmetlerinin sunulması gerektiğini ifade etti. Bu noktada geliştirilen eylem planıyla genişbant ve fiber alt yapısını geliştirme ve internet kullanımını arttırmaya yönelik hedefleri ortaya koyduklarını aktaran Arslan, "Bilişim ve haberleşme sektöründe hizmetlerin ve alt yapı yatırımlarının arttırılmasının ilk 10 ekonominin içinde yer almak konusunda ön şartlarından biri olduğunu biliyoruz ve buna göre hareket ediyoruz. 5G, makineden makineye iletişim, nesnelerin interneti, endüstri 4.0 ve yapay zeka gibi teknolojilere sahip olmak, millileştirmek ve katma değer üretmek durumundayız. Son 15 yılda haberleşme ve iletişim alanında birçok yeniliği vatandaşımıza sunduk" diye konuştu.

"BUGÜN GELİNEN NOKTADA BİLİŞİM SEKTÖRÜ BÜYÜKLÜĞÜ 94 MİLYAR TL"

Ulusal siber güvenliğin en önemli konulardan biri olduğunun altını çizen Arslan, bu kapsamda internet değişim noktasıyla ilgili uygulama ve işletme modeli hazırladıklarını ve Kasım ayında da 20 kamu kurumuna gerçek siber saldırı tatbikatları gerçekleştirildiğini söyledi. Bugün itibariyle haberleşme ve iletişim alanında gelinen noktaya dair bilgi veren Arslan, fiber hat uzunluğunun 311 bin kilometreyi geçtiğini, genişbant abone sayısının 68 milyona yaklaştığını ve bunun 56 milyon 500 bininin mobil genişbant abonesi olduğunu, 2.2 milyona yaklaşan fiber abonesi olduğunu, bilişim sektörü büyüklüğünün 94 milyar TL’ye yükseldiğini kaydetti. Arslan, 35,5 milyona yaklaşan e-devlet kullanıcısı olduğunu ve 378 kurumun 2 bin 444 hizmeti sunduğunu da hatırlattı.

"HER YERDEN HERKESE GENİŞBANTI SAĞLAYACAĞIZ"

Strateji ve eylem planındaki temel ilkelerin genişbant altyapısını ülke genelinde yaygınlaştırmak, rekabete dayalı pazar oluşturmak ve talebi artırmak olduğunu belirten Bakan Arslan, bu kapsamda sektörün rekabet gücünü arttıracak bir düzenleme yapıldığını ve sektörün büyümesiyle ekonomiye daha fazla katkı sağlandığını ifade etti. Arslan, “Kurulacak olan Genişbant Stratejisi İzleme Kurulunun katkıları ile de 2023 hedeflerimiz doğrultusunda stratejimizdeki ana hedef olan her yerden herkese genişbantı sağlayacağız" dedi.

Lansmanda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç da yer aldı.

(Yağmur Yıldız /İHA)