Türkiye’nin en etkili internet konferansı olan Webrazzi Summit 2015, iki gün boyunca internet sektörünün lider kişi ve kurumlarını ağırlıyor. 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen ve internet ekosisteminin en önemli isimlerini bir araya getiren konferansta 86 konuşmacı, 5 farklı sahnede katılımcılarla buluşuyor.

Bu yıl Wyndham Grand İstanbul’da düzenlenen Webrazzi Summit 2015‘in ilk konuşmacılarından biri Turkcell Perakende ve Aktif Satış Grup Başkanı Murat Erkan oldu. 4,5G’nin hayatımıza girdiğinde çok şeyin değişeceğine inandığını aktaran Erkan, uyumlu telefon cihazına sahip Turkcell kullanıcılarının Nisan’da 4,5G’ye adım atacağını duyurdu. Nisan ayında 375 Mbit‘lik ilk 4,5G internetin kullanıcılara açılacağını söyleyen Erkan, daha sonra kademeli olarak bu hızın 1000 Mbit‘lere çıkartılacağını açıkladı.

“TÜRKİYE’DEKİ POTANSİYELİN YABANCI GİRİŞİM SERMAYESİ ŞİRKETLERİNE ANLATILMASI LAZIM”
Webrazzi Summit 2015‘in en çok beklenen oturumlarından biri Hasan Aslanoba (Aslanoba Capital) ve Selçuk Saraç‘ın (Spaceman Ventures) katıldığı ‘Yatırım ve Çıkış Stratejileri’ oturumu oldu. Hasan Aslanoba, Webrazzi kurucusu Arda Kutsal’ın yönettiği oturumda, Aslanoba Capital’ın yurt dışındakilerle birlikte 71 girişime toplam 67 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı. Normal koşullarda ilk çıkışları 2018’den itibaren beklediğini dile getiren Aslanoba, gelecek 5 yıl için 200 milyon dolar yatırım yapma hedefi olduğunu ifade etti. Hasan Aslanoba, henüz realizasyon çıkışı yapmadıklarını ve normal koşullarda ilk çıkışları 2018’den itibaren beklediğini dile getirdi. Erken çıkışların olabileceğini de söyleyen Aslanoba, gelecek 5 yıl için 200 milyon dolar yatırım yapma hedefi olduğunu, bununla beraber Hindistan’ın Türkiye’den kat kat fazla yatırım çeken bir ülke olduğunu da ekledi.

Selçuk Saraç ise, şimdiye kadar 11 milyon dolar yatırım yaptığını ve bunların 100 bin ila 300 bin dolar aralığında olduğunu söyledi. Selçuk Saraç, Türkiye’deki potansiyelin ortaya çıkarılması durumunda farklı girişim sermayesi şirketlerinin de Türkiye’ye geleceğine inandığını belirtti. Arda Kutsal da, son olarak Türkiye’de büyük şirketlerin girişim satın almaları yapması gerektiğini, bunun sektörün önünü açacağı da hatırlattı.

“TÜRKİYE ESNAFI PAYLAŞIM EKONOMİSİNİ ÖĞRENİYOR”
Webrazzi Yayın Yönetmeni Noyan Ayan‘ın moderatörlüğünde gerçekleşen, paylaşım ekonomisinin itici gücüne odaklanılan oturumda Borusan Lojistik (Bukoli) adına Kaan Gürgenç, Uber Türkiye adına Neyran Bahadırlı ve Blablacar adına Esin İmer bir araya geldi. Kaan Gürgenç, Borusan Lojistik’in Bukoli projesini hazırlarken ilk önce motosiklet kullanıcıları üzerinden harekete geçmek istediklerini, ancak bunun çok mümkün olmayacağını gördükten sonra esnaflar üzerinden yola çıkıldığını anlattı. İstanbul’da en yaygın kargo şirketinin 200 noktası olduğunu söyleyen Gürgenç, teslimat noktasında esnek çalışma saatlerine sahip semt esnafının hızla sisteme entegre edilebildiğini, Bukoli’nin şu anda 480  noktada olduğunu ve 2 bin 500 noktaya ulaşmak istediklerini ifade etti.