Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencileri, son dönemlerde sıkça gündemde tartışılan nükleer enerjiye alternatif proje geliştirdi. Öğrenciler, nükleer enerji santrallerinin yerine geliştirdikleri Nük“Reel” adını verdikleri yenilebilir enerji projelerinin kurulması halinde 43 milyar dolar kar sağlanacağını savunuyor.
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencileri Nisa Pürçek ve Ayça Tutal, “Türkiye için Nük“Reel” Enerji Mi?” adlı projeleriyle, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu’nda açılan TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Sergisi’ne katıldı.
Açıklamalarda bulunan Nisa Pürçek, projeyi oluşturma amaçlarını anlattı. Pürçek, “Türkiye’de biliyorsunuz nükleer santral kurulması planlanıyor. Dünyada da gündem de olan bir konu. Biz de, “Türkiye’de nükleer santrallerin yerine yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yapsak acaba nükleer santrallerin yerini tutabilir mi?” sorusuna cevap aramak için projemizi oluşturduk” dedi.
“NÜKLEER SANTRALLER DIŞA BAĞIMLILIĞI 1,24 KAT DAHA ARTTIRACAKTIR”
Pürçek, Mersin’e kurulacak olan nükleer santrale de değinerek, şunları kaydetti:
“Mersin Akkuyu sahasında kurulması planlanan nükleer santral, bir Rus şirketi tarafından kurulacak ve biz buradan üretilecek elektriği çok yüksek fiyatlarla satın alacağız. Nükleer santrallerin dışa bağımlılığı azalttığı söylense de, hesaplara göre aslında dışa bağımlılığı 1,24 kat daha arttıracaktır. Bu bağlamda bizim bu işten hiçbir faydamız yoktur. Ayrıca Mersin’e kurulacak nükleer santral modelinin henüz faaliyete geçmiş örneği bulunmamaktadır. İlk defa Türkiye’de denenecek. Olumsuz bir sonuç olursa biz yanacağız. Bu da çok riskli bir durumdur.”
“YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI, HEM MADDİ HEM DE MANEVİ AÇIDAN ÇOK DAHA AVANTAJLIDIR”
Ayça Tutal ise, Gönen Jeotermal Enerji Üretimi Bandırma Rüzgar Santralleri’nde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çalışmalar neticesinde elde ettikleri sonuca ilişkin konuşan Tutal, “Yaptığımız maliyet analizleri sonucunda; nükleer santrallerin 143 milyar dolarlık bir maliyeti olduğu, yenilebilir enerji kaynaklarının ise 100 milyar dolarlık bir maliyeti olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla arada 43 milyar dolar gibi yüksek bir maliyet tespit ettik. Bu da Türkiye’nin dış ticaret açığının azaltılmasında çok önemli bir rakam olarak göze çarpmaktadır. Yani yenilebilir enerji kaynakları, hem maddi hem de manevi açıdan çok daha avantajlıdır. Zaten gelişmiş ülkelere baktığımızda, nükleer santrallerden vazgeçtiklerini ve bu nükleer santralleri gelişmekte olan ülkelere doğru kaydırdıklarını görüyoruz. Tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi.”