MERSİN, () - MERSİN'de bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı. Sektörün önemli firma ve kurumlarını bir araya getiren fuar, 10 Mart'a kadar ziyarete açık olacak.
Fuarın açılış törenine Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Oğuz Bavbek, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, milletvekilleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Tarım ve hayvancılığın ekonomiye yön veren güç olmanın yanında bir kültür olarak öne çıktığını belirten Belediye Başkan Burhanettin Kocamaz, "Üretim, bir toplumun yüzyıllara dayanan birikimidir, emeğidir, kültürüdür. Gıda üretimi ve pazarlama ise bu coğrafyada, kentleşmede ve ekonomide iyileştirici bir güçtür. Bu sebeple de belediyesi olarak üretim sektöründe faaliyet gösteren tüm emekçilerimize, gereken desteği sunduk. Sevdalandığımız bu bereketli toprakların evlatları olarak, 5 yıl boyunca üreticimizin değerini bilerek, tüm paydaşlarımızla beraber hak ettikleri konuma getirmek için çalıştık" dedi.
Tarımın stratejik önemine vurgu yapan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ise "Mersinimizde tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik çalışmalara başladık. İlk aşamada tarım ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasına karar verdik. Bu anlamda adımlarımız attık ve gerekli oluşum sağlandı, kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu yıl da arsa tahsislerini yaparak yatırımcılarımızın yatırım yapmalarını sağlayacağız. Alata Araştırma Enstitümüz ile Tarsus'ta 2 ayrı tarım teknoparkın kurulmasına yönelik adım attık, çalışmalar başladı. 100'ün üzerinde firma burada yer alıyor. Tabi bu iyi bir rakam ama daha fazla firmanın buraya gelmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.
Vali Ali İhsan Su da son 15 yılda 689 milyon bitkisel üretime destek sağlandığını dile getirerek, şu ifadelerini kullandı:
"503 milyon liralık hayvancılık sektörüne destek sağlandı. 343 milyon kırsal kalkınma destekleri verildi. Yani ilimizde tarım sektörüne 1,5 milyar liralık destek sağlandı. Bunların değerlendirilmesi içinde OSB'ler kurduk. İlimizin tarımı, hayvancılığı gittikçe gelişiyor. Bugün 14'üncüsünü düzenlediğimiz tarım fuarımızı gerçekten yoğun bir katılımla açıyoruz. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği olan, katılan herkese teşekkür ediyorum."
Konuşmaların ardından 14'üncü Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, kurulan stantları gezdi. Fuar 10 Mart'a kadar açık kalacak.

FOTOĞRAFLI