KONAK Belediyesi'nin bir aya yaydığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri İzmir Kadın Müzesi'nde gerçekleştirilen '18 Kadın 1 Sergi' ile başladı.

İZDOB Quarted'ın verdiği mini konser eşliğinde başlayan etkinlikte konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadınların hayatı ürettikleri gibi renklendirdiklerini, hayata tat katıklarını ve bu dünyayı yaşanılabilir kıldıklarını belirterek, kadınların hayatın her alanında var olduğunu dile getirdi. Pekdaş,  "Kadınlar varsa özgürlük var, kadınlar varsa sanat var" sözlerini "Kadın-erkek dünyada birbirimizi tamamlıyorsak eğer karar organlarında da birbirimizi tamamlamak zorundayız. Bizim için sonuç önemli ama süreç de önemli. Süreci nasıl yönettiğiniz de önemli" diyerek sürdürdü.b

Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümüne yaklaşılırken kadınların hala tacize, tecavüze, şiddete uğradığına dikkat çeken Pekdaş, toplumları gerçek demokrasiyle yönetebilmek için kadınların özgür olması gerektiğini söyledi. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in iki ana temele dayandığını savunan Pekdaş, "Birincisi laik ve bilimsel eğitim, diğeri ise kadınların özgürlüğüdür. Maalesef şimdi iki alana da saldırıların çok olduğu dönmeden geçiyoruz. Kadınların mücadelesi önemli. Kadınlar olarak inadına var olmak, inadına sanatla, bilimle ilgilenmeliyiz" dedi.

'18 Kadın 1 Sergi'sinde Çağla Leblebici, Faden Suzan Kudsioğlu, Filiz Pelit, Hülya Yalçın, İnci Tarakçıoğlu, Lale Temelkuran, Nuray Leblebici, Nuray Tümer, Nurhilal Harsa, Peruze Hamurcu, Pervin Özdemir, Reyhan Abacıoğlu, Sayra İnce Muran, Seba Uğurtan, Sema Barlas, Şefkat İşlegen, Tülay Çelikel Özler ve Ufuk Uzman Yımaz'ın resim, heykel ve seramik çalışmaları yer alıyor. Mart ayı sonuna kadar gezilebilecek sergi hafta içi salı gününden cuma gününe kadar hizmet veren Kadın Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor. Ayrıca şiir, öykü, resim ve heykel alanında çalışmalarını sürdüren yazar, şair ve sanatçıların katılacağı söyleşiler de gerçekleştirilecek. Başkan Pekdaş, sergiye ve ay sonuna kadar sürecek etkinliklerde yer alacak kişilere birer plaket sundu.

İZMİR, ()

FOTOĞRAF