AFYONKARAHİSAR'da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Toplantısı yapıldı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) Türkiye Çin Geliştirme ve Destekleme Derneği, Çin Gıda ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Odası ile Çin Baharatçılar Birliği'nin düzenlediği Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşbirliği Toplantısı gerçekleştirildi. Programa Vali Mustafa Tutulmaz, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar'dan ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden iş insanları katıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Liu Yuhua, Çin'in nispeten fakir bir ülkeden sadece 40 yıl gibi bir sürede en büyük ikinci ekonomiye ve en büyük ikinci yabancı yatırım yapılan ülkesine dönüştüğünü söyledi. Yuhua, "Çin'in dünyadaki gayrisafi milli hasılası içindeki payı 40 yıl öncesinden yüzde 1.80'den yüzde 15.2'ye yükseldi. Son yıllarda dünya ekonomik büyümesine katılım oranı hepsi yüzde 30'u aştı. Geçen yıl yüzde 33'dü" dedi.

'12 BİN KENDİNE ÖZGÜ BİTKİ TÜRÜ VAR'

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Çin ile yararlı ticari görüşmeler yürüttüklerini belirtti.

Uçarmak, "Özellikle tarım ürünleri ticaretinde Antep fıstığıyla ilgili böyle bir şey var. Kiraz da var. Kanatlı ticareti yine bu bölgede çok yaygın. Kuş gribi nedeniyle ihracat durmuştu. Ama biliyorsunuz Dünya Sağlık Örgütü Türkiye'de artık bu hastalığın olmadığına dair bir ibranameyi bize verdi, Çin'e ilettik, cevap bekleniyor. Türkiye'de yaklaşık 12 bin tür kendine özgü bitki türü olduğu, 3 bin 600 adetinin endemik olduğu, başka ülkelerde çoğunun görünmediği biliniyor. Onun için bu alan da spesifik bir alan olarak değerlendirip bence belirli bölgelere, yörelere has bir ticari hareket ettirici olarak kullanmak mümkün olabilir" diye konuştu.

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu da şifalı bitkilerle ilgili dünyada 115 milyar dolarlık pazardan bahsedildiğini kaydetti. Birinci sırada Çin'in olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle dedi:

"İkinci sırada ABD, üçüncü sırada Almanya, biz daha gerilerdeyiz. Bizdeki bitki türü yaklaşık 11 bin 500 adet. Yani Avrupa kıtasından daha fazla bitki çeşidimiz var. Bunun da takriben 3 bin 600'ü endemik yani sadece Türkiye'ye mahsus. Bunların içinde çok sayıda şifalı bitkiler var. İlaç yapmaya müsait bitkiler var."

FOTOĞRAFLI