KAYSERİ Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kayseri Şube Başkanı Baki Coşkun, 'İnsan Hakları İhlalleri ve Doğu Türkistan' konulu basın açıklamasında, "Günümüzde baskı ve şiddet politikalarının baş mimarlarından biri Çin’dir" dedi.
Cumhuriyet Meydanı Bürüngüz Cami önünde düzenlenen basın açıklamasına, AGD, Doğu Türkistan Milli Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. AGD Kayseri Şube Başkanı Baki Coşkun, 70 yıldır Çin'in kontrolü altında bulunan Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanların durumunun kötü olduğunu söyledi. Coşkun, "Çin, 1949 yılından bu yana kontrolü altında bulundurduğu Doğu Türkistan’da Müslümanlara her türlü baskıyı uygulamaktadır. 70 yıldır Çin kontrolü altında bulunan ve yüzölçümü Türkiye’nin iki buçuk katı büyüklükte olan Doğu Türkistan’da da Müslümanların durumu içler acısıdır. Çin yönetimin küresel ekonomik gücü ve boşluk bırakmayan bir diplomasi yürütmesi Doğu Türkistan’la ilgili sağlıklı bilgi almak ve oradaki Müslümanlarla iletişim kurmanın önüne geçmektedir" şeklinde konuştu.
Çin'in Doğu Türkistan'a yönelik şiddetini eleştiren Coşkun, "Başta ABD olmak üzere, emperyalist ülkeler, işgallerle, iç savaşlarla, şiddet ve korkuyla, zayıf bırakılmış ülkeler ve halklar üzerindeki baskı ve tahakkümlerini sürdürmektedir. Günümüzde baskı ve şiddet politikalarının baş mimarlarından biri de maalesef Çin’dir. Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkeleriyle, Afrika Kıtasıyla yaptığı ticarete rağmen, Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik tavrı kabul edilebilir değildir" ifadelerini kullandı.
Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk ise, Doğu Türkistan'da yaşanan olaylara değinerek, "Bütün dünyada Doğu Türkistan'da yaşanan hadise ile ilgili ses çıkıyor.  Mazlum kim ise bizim de onunda yanında yer almamız gerekiyor. İslam'ın kuralı da budur. Uluslararası alanda Doğu Türkistanlılara tek sahip çıkan ülke de Türkiye'dir" dedi.