Salih GÜNER/KIRŞEHİR ()-Dünya sigortacılığına ve sendikacılığına temel teşkil eden, esnaf ve sanatkârların piri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahi Evran'ın düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla 54 yıldır bayram, 31 yıldan bu yana da hafta niteliğinde düzenlenen Ahilik Haftası pazartesi günü  başlıyor.

31. Ahilik Haftası ve 54. Esnaf Bayramı kutlamaları Pazar günü düzenlenecek fener alayı ile start alacak. 17-23 Eylül tarihleri arasında Kırşehir’de bir hafta, yurt genelinde de bir gün kutlanacak Ahilik Haftası öncesi bir açıklama yapan Vali İbrahim Akın, bütün Kırşehir halkını kutlamalara davet etti. Vali İbrahim Akın, Ahilik Haftası’nın ilimize yakışır bir şekilde kutlanması için kapsamlı bir program hazırladıklarını açıklarken, bütün Kırşehir halkını kutlamalara katılarak destek vermelerini istedi.

Ahilik geleneğini yaşatmak ve Ahi Evran-ı Veli'yi anmak amacıyla bu yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 31. Ahilik Haftası kutlamaları öncesi bir açıklama yapan Vali İbrahim Akın; "Yardımlaşma, dayanışma ve ahlakla çalışma gibi prensipleri ile esnafımıza ve topluma yüzyıllarca yön vermiş olan Ahilik kültürünü tanıtmak amacıyla her yıl kutlanan Ahilik Haftasının 31.'sini bu yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Bilindiği gibi Ahilik Haftası, Kırşehir merkez olmak üzere ülke genelinde kutlanmaktadır. Kırşehir'de gerçekleştirilecek etkinlikler Ticaret Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Ahilik Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu'nca hazırlanmaktadır. Hafta boyunca ilimize gelecek olan misafirlerimize bu eşsiz kültürü ve ilimizi tanıtmaya çalışacağız. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir yer tutan Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu kültürü tanıtmak için ev sahibi olduğumuzun bilinci içinde misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamanın gayreti içerisinde olacağız. Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Ahi Evran Üniversitemiz, TOBB, TESK, TESKOMB ve Esnaf teşkilatlarımızca düzenlenen etkinliklerin başta sivil toplum kuruluşları ve tüm kurumlarımızla birlikte en iyi şekilde gerçekleşmesi için çalışacağız. Ahilik kültürüne yakışır bir şekilde hazırlanan Ahilik Haftası kutlamalarımıza tüm halkımızı davet ediyorum” dedi.

Ahilik Haftası kutlamaları, Pazartesi günü saat 10.00'da Askerlik Şubesi Önü-Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Kortej Yürüyüşü ile start alacak ve Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde haftanın açılışı gerçekleştirilecek. Saat 12:00'de Anıt Meydanı'nda Ahi Pilavı, Ahi Şerbeti ve Ahi Helvası ikramında bulunulacak. Saat 18:00'da ise Askerlik Şubesi önünden başlayan ve Cacabey Meydanı'nda sona erecek koşu düzenlenecek. 17 Eylül Pazartesi günü saat 19:00'da sanatçı Oğuz Yılmaz Kırşehirlilere bir konser verecek.  Aynı gün saat 19:00'da ise Kaman'da Balkan ve Kafkas Ülkeleri halk Dansları Gösterileri sunulacak.

Etkinlikler kapsamında 18 Eylül Salı günü saat 10:00'da kitap fuarının açılışı gerçekleştirilecek. Anıt Meydanı'nda ikramlarda bulunulacak ve saat 16:00'da Kırşehir Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde Prof. Dr. Ahmet Gökbel tarafından Ahiliğin konu edileceği konferansa geçilecek. Saat 19:00'da Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği etkinliğini Mucur'daki halk dansları gösterileri takip edecek.

19 Eylül Çarşamba günü ise Ahi Evran-ı Veli Külliyesi'nde İlçe Günleri gerçekleştirilecek. Saat 12:00'de Anıt Meydanı'nda yapılacak ikramların ardından saat 14:00'da Ağalar Konağı'nda Yöresel Yemek Yarışması düzenlenecek. Ardından Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Sendikacılığın Milli Köklerimizdeki Yeri isimli panel organize edilecek. Bilek Güreşi müsabakalarının yapılacağı etkinliklerde halk dansları gösterileri ve esnaf gecesi ile Ahi Ocakları Tiyatro Gösterisi etkinliklere renk katacak.

20 Eylül Perşembe günü de Cacabey Meydanı'nda Şeyh Edebali ve Ahilik Programı'nı Anıt Meydanı'nda  ikramların bulunulması ve Masa Tenisi Müsabakaları, Bacıyan-ı Rum Etkinlikleri ve saat 19:00'da Cacabey Meydanı'nda Veysel Dalsaldı ile Dursun Ali Erzincanlı'nın tasavvuf musikisi konseri takip edecek.

21 Eylül Cuma günü saat 10:00'da Tarihi Uzun Çarşı’da açılış duası yapılacak.  Anıt Meydanı’nda ikramda bulunulacak ve saat 19:00'da Esat Kabaklı ile Ekrem Şama'nın konseri gerçekleştirilecek.

31. Ahilik Haftası Kutlamalarının son günü olan Cumartesi günü ise saat 11:00'de Cacabey Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Mehteran Bölüğü Konseri'nin ardından şed kuşatma töreni gerçekleştirilecek ve protokol üyeleri konuşma yapacaklar. Etkinlikler kapsamında Yılın Çırağı Ödülü, Yılın Ahisi Ödülü, Ahilik Hizmet Ödülü ve Ahilik Onur Ödülü sahiplerine takdim edilecek. Anıt Meydanı'nda yapılacak ikramların ardından saat 19:00’da Erzurum-Gümüşhane Yöreleri Ozan Gecesi ile etkinlikler sona erecek.