Ahmet ACAR/KAŞ, () - ANTALYA'nın Kaş ilçesinde dünyada ilk uçak savaş gemisini batıran kahraman olarak tarihe geçen Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları anıldı.

Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları 8 Mart 1918'de Antalya'nın Kemer ilçesinde Fransız savaş gemisi Alexandra'yı batırışlarının 101. yılında Kaş'ta anıldı. Antalya'daki Kaşlılar Derneği ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği'nce düzenlenen etkinlik D-400 karayolu kıyısındaki Mustafa Ertuğrul Aker ve Silah Arkadaşları Barış ve Dostluk Parkı'nda yapıldı. Anma etkinliğine Antalya'daki Kaşlılar Derneği Başkanı Mustafa Baskak, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, eski CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Zorlu ve dernek üyeleri katıldı.

Etkinlik anıta çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Törende bir konuşma yapan Antalya Kaşlılar Derneği Başkanı Mustafa Baskak, "Bugün Dünya Kadınlar Günü. Tüm dünya kadınlarının gününü kutluyoruz. Bugün bir ananın evladı, vefakâr bir annenin yetiştirdiği Türk tarihinin isimsiz kahramanlarından biri olan Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları Burdurlu Halil İbrahim Günaydın Çavuş, Nallıhanlı Durmuş Savaşçı Çavuş ve silah arkadaşları tarafından Fransız savaş gemisi Alexandra'nın Kemer ilçesi önlerinde batırılışının 101. yıl dönümü. Bu kahramanlarımız 9 Ocak 1917 tarihinde Kaş önlerinden attıkları toplarla Yunanistan'ın Meis Adası önündeki İngiliz savaş gemisi Ben My Chree'yi batırarak Birinci Dünya Savaşı'nda Türk tarihine dünyanın ilk uçak savaş gemisini batıran kahramanlar olarak geçti. 13 Aralık 1917 tarihinde de yine Kemer'de Fransız savaş gemisi Paris II'yi batırdılar. İşte Kaş tarihinde önemli bir yeri olan bu üç kahramanı bu nedenle Kaş'ta anıyoruz. Anmaya devam edeceğiz. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI