Milli Mücadelede Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Konya’nın Akşehir ilçesinde, taarruz hazırlıklarının sona ererek, karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen “Akşehir Onur Günü” etkinlikleri bu yıl da coşkuyla kutlandı.
24 Ağustos Akşehir Onur Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu. Buradaki törene Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, 31.İkmal Merkezi ve Garnizon Komutanı İkmal Albay Erdal Canol, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ilçe protokolü, daire ve kurum müdür ve amirleri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Program kapsamında kutlama komitesi adına Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan Akkaya, Akşehir’in Kurtuluş Savaşında çok önemli bir rol üstlendiğinin altını çizerek, "Tarih boyunca çok önemli bir yerleşim merkezi olan Akşehir, Milli Mücadele döneminde de, zafere giden yolda jeopolitik konumu, ekonomik gücü, işgücü kaynağı ve demiryolu hattı üzerinde bulunması nedeniyle etkin bir misyon üstlenmiştir. 9 ay 10 gün Batı Cephesi Karargahı’na ev sahipliği yaparak, bağımsızlık mücadelemizin kazanılmasında hayati bir rol oynamıştır. Elbette, İstiklal Savaşı’nın 1922 yılı Eylül ayında zaferle sonuçlanarak milletimizin kaybetmekte olduğu istiklalini yeniden kazanmış olmasında, cephe karargahı olarak Akşehir’in seçilmesindeki isabetin yanında Akşehir halkının ordusuna, dolayısıyla da Türk İstiklaline bütün varlığıyla inanmış olmalarının çok büyük etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, Akşehirliler vatan savunmasında da kanları, canları ve mallarıyla seferber olmuşlar, askere her tür desteği sağlayarak cephe gerisinin kahramanları olarak tarihteki yerini almışlardır” dedi.
Başkan Akkaya’nın konuşmasının ardından törene katılan protokol ve katılımcılar mehter grubu eşliğinde Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi’ne gitti. Yürüyüşteki atlılar ve Kurtuluş Savaşı’nda cepheye mermi taşıyan kağnıların temsil edildiği gösteriler renkli görüntüler oluşturdu. Batı Cephesi Karargahı Müzesi’ni ziyaret eden heyete, Akşehir Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan tarafından Batı Cephesi Karargahı Müzesi hakkında bilgiler sunuldu.