BURSA’da geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Aktopraklık Höyüğü, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde açılan sergide tanıtılıyor.

Bursa’nın fethinin 3 boyutlu olarak anlatıldığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, ziyaretçilerini 8 bin 500 yıl öncesine ait izleri taşıyan farklı bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Akçalar Mahallesi’nde Bursa’da yaşayan ilk insanlara ait bulguların olduğu Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi’nin tanıtımı amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi ortak bir sergi düzenlendi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde açılan sergide, arkeolojik kazılarda çıkarılan bazı bulgular ile Aktopraklık Höyüğü maketi ve ilkel dönem evi yer alıyor. Sergide, Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait yeme içme kapları, kemik kaşıklar, boncuk takılar, balta ve keskiler dikkat çekiyor.

KARMA SERGİ

Müzenin karma sergi alanında 13 Ocak 2020 tarihine kadar açık kalacak serginin açılışını; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Halide Serpil Şahin, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Genel Koordinatörü Orhan Mollasalih ve Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Erol Bodur birlikte gerçekleştirdi. Serginin açılında konuşan Büyükşehir Başkanvekili Halide Serpil Şahin, Aktopraklık Höyük kazı çalışmalarının ilk defa 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanlığı’nca başlatıldığını belirterek, “Çalışma arkeopark projesine dönüştürülerek Aktopraklık Höyük açık hava müzesi haline getirildi. Proje, kazılar ile açığa çıkarılan kalıntıların yanı sıra tarih öncesi ve tarihi köy canlandırmalarını da barındırıyor. Kadim topraklarda yeni bir durak olan arkeopark tanıtım sergisi ile halkımızın çalışma hakkında fikir sahibi olabilmesini amaçlıyoruz” dedi.

“BURSA ARKEOLOJİ” KAVRAMI

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin de Aktopraklık kazı alanının park haline dönüştürüldüğünü ifade ederek, Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirdiğini ve ‘Bursa Arkeolojisi’ diye bir kavramın ortaya çıktığına dikkat çekti. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Genel Koordinatörü Orhan Mollasalih de Bursa’nın birçok medeniyetin izlerini taşıyan bir tarih başkenti olduğunu anlatarak, “Aktopraklık Höyüğü gibi Bursa’mız için çok özel ve önemli bir mekanın tanıtımına ev sahipliği yapıyoruz. Bursa’nın fethini konu eden müzemizde 8 bin 500 yıl öncesine ait bulguların yer aldığı bir sergiyi açmanın heyecanını yaşıyoruz. Herkesi hem müzemizi, hem de sergimizi gezmeye davet ediyoruz” diye konuştu.