AKDENİZ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun, anayasayı eğlenceli, mizahi, sıra dışı ve fantastik bir öyküyle anlatan 'Anayasa Candır' adlı kitabını yayımladı.

İşadamı Muharrem Koç'un başkanlığını yürüttüğü 'Salı Grubu Dostları'nın organizasyonuyla Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde (ATİK) gerçekleşen 'Anayasa Candır' adlı kitabın tanıtım kokteyli ve ilk imza gününe ilgi yoğun oldu. Davete Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, savcı, hakim, avukat ve hukuk fakültesinde görev yapan akademisyen ve öğrenciler, farklı mesleklerden davetliler katıldı.

KOÇ, BOZTOSUN'U KUTLADI

Muharrem Koç, kitabın yazarı Prof. Ayşe Odman Boztosun'un 2004 yılında kurulan ve gündemdeki konuların konuşulup tartışıldığı, çözüm önerilerinin üretildiği grubun üyesi olduğunu hatırlattı. Koç, "Bugün, üyemizin kaleme aldığı kitabının tanıtımında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Mutluluk paylaştıkça güzeldir" dedi, Boztosun'un başarısını kutladı.

ANAYASA TARTIŞILARAK YAPILMALI

Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal, kendisinin de bir hukukçu olduğunu hatırlattı, anayasanın sivil toplum kuruluşlarıyla enine-boyuna tartışılarak hazırlanması gerektiğine işaret etti. Başkan Uysal, anayasanın eğlenceli bir dille anlatıldığı kitaptan övgüyle bahsetti.

'ZEYNO' KARAKTERİ YAZARIN KIZI

Kitabın yazarı Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun, "Kitabımdaki anayasa ve devlet hakkında sorular yönelten 'Zeyno' karakteri benim öz kızın Esma Zeynep" dedi. Prof. Dr. Boztosun, eserinin içeriğini kısaca şöyle özetledi;

"Kitabım kozadaki bir kelebek gibi 46 yıllık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı serüvenimin ve 29 yıllık hukuk yolculuğumun içinden çıktı. Parmaklarımdan kâğıda akıverdiğinde fark ettim ki meğerse yıllarca içimde mayalanmış. Her yıl hukuk fakültesinde birinci sınıftaki öğrencilerime hukukun temel kavramlarını anlatırım. İlk hedefim onların merakını uyandırmaktır. Çünkü öğrenmenin kapısını merak açar. Bundan dolayı onlara bol bol soru sorarım çoğunlukla da ben yanıtlamam. Ne zaman ki onlar da sormaya başlar, o zaman öğrenme kıvamına geldiklerini anlarım; işte ondan sonrası çok eğlencelidir."

Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun, konuşmaların ardından 'Anayasa Candır' adlı kitabını okurlarına imzaladı.

KİTABIN EĞLENCELİ ÖYKÜSÜ

Özel bir kurgusu olan 'Anayasa Candır' adlı romanda, hukuk devleti ilk defa akademisyen bir hukukçu tarafından herkesin anlayabileceği, sürükleyici bir dille anlatılıyor. Romanın kahramanı 'Zeyno', özgüvenli, akıllı sorular soran, rahat ve içten Z kuşağı bir genç kız. Bir gün Anayasa'yı merak ediyor. Kısa sürede de anlıyor ki 'Anayasa' 'Devlet'in annesi. Zeyno, devletle buluştuktan sonra fantastik bir yolculuğa başlıyor. Akıl ışınlarıyla seyahat eden Zeyno, yolculukta devletin varlık sebebini ve işleyişini devletten öğreniyor. Zeyno özgürlük kelebekleriyle tanışıyor, çiçekli vadide geziniyor, yerin yedi kat üstündeki adalet katına kadar çıkıyor. Bu sırada tarifi imkânsız güzellikte bir gökkuşağı oluşuyor, ortasında ise ay yıldız görünüyor, her yerinden altın kıvılcımlar saçılıyor. Hilal ise kollarını açmış bir anne gibi kendisine çağırıyor, sımsıcak ışığı içleri ısıtıyor. Zeyno, öykü boyunca bazen kendi kendine, bazen de beraberindeki insanlarla konuşuyor."