ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Bursa TSO arasında Mesleki Yeterlilik Belgelendirme İşbirliği Protokolü kapsamında plastik enjeksiyon üretim elemanı ve plastik ekstrüzyon operatörü mesleklerinde ilk sınavlar Antalya'da gerçekleştirildi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Eğitim Araştırma Kültür Vakfı İktisadi İşletmesi (ATSO MESEM) ve Bursa TSO Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi Ltd. Şti. (BTSO MESYEB) arasında meslek yeterlilik belgelendirme işbirliği protokolü imzalandığını hatırlattı. Başkan Çetin, bu kapsamında 'inşaat, otomotiv, tekstil, asansör, metal, enerji, plastik' sektöründe tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belge zorunluluğu bulunan 44 meslekte sınav taleplerinin alınmaya başladığını söyledi.

Protokol kapsamında ilk sınavların ise plastik enjeksiyon üretim elemanı ve plastik şişirme, film üretim operatörü (ekstrüzyon) mesleklerinde yapıldığını belirten Başkan Çetin, 50 kişinin katıldığı bu sınavların ilkinin Antalya'da başarılı şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.

BELGESİ OLMAYA ÇALIŞAMAYACAK

Başkan Davut Çetin, son yayınlanan tebliğ ile Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu bulunan meslek sayısının 81'den 117'ye çıktığını; Kasım 2019'dan itibaren belirtilen mesleklerde 'MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi' ile 'Ustalık Belgesi' olmayan kişilerin çalıştırılamayacağını; çalıştıranlar hakkında idari para cezası kesileceğini kaydetti.

SINAVLAR ANTALYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Başkan Çetin, ATSO MESEM'in turizm sektöründe yer alan 7 meslekte mesleki yeterlilik belgesi veren Türkiye'deki ilk merkez olduğunu; turizm sektörü dışında kalan mesleklerde ise ilgili odaların belgelendirme merkezleri ile işbirliği yapılarak sınavların Antalya'da gerçekleştirilmesini sağladıklarını belirtti.

Bu kapsamda ilk olarak TOBB MEYBEM AŞ ile 44 meslek için işbirliği protokolü imzalandığını anlatan Davut Çetin, TOBB MEYBEM AŞ'nin yetki kapsamı dışında kalan inşaat, otomotiv, tekstil, asansör, metal, enerji, plastik sektöründe yer alan 44 meslek için de Bursa MESYEB Ltd. Şti. protokol imzaladıklarını vurguladı. Başkan Çetin, belge zorunluluğu bulunan 117 meslekten 85'inin sınavının protokol kapsamında ATSO MESEM işbirliğinde Antalya'da yapılmaya başlandığını belirtti.

SINAV ÜCRETİNE YÖNELİK DESTEKLER

Adayların başvuruda bulunacağı mesleğe ilişkin sınavda başarılı olması durumunda sınav ücretinin 2020 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağına dikkat çeken Başkan Davut Çetin, "Ayrıca ilk girdiği sınavda başarısız olan adayların, başarısız olduğu yeterlilik birimleri ve sınav türleri için ilave sınav ücreti alınmadan ilk sınav tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde en az 2 kez ücretsiz sınav hakları bulunuyor" dedi.

BAŞVURU SÜRECİ

Başvuru süreci hakkında da bilgi veren Başkan Çetin, ilgili mesleklerde belge almak için başvuru yapmak isteyen adayların ya da işletmelerin www.atsomesem.org.tr adresinde yer alan başvuru sürecini takip ederek ilgili başvuru evrakını ATSO MESEM'e teslim etmeleri gerektiğini söyledi.