SİVAS, () - MEDİCANA Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.İsmail Erdoğu, aort damar yırtılmasının çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümcül hale gelebileceğini söyledi
Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr.İsmail Erdoğu "Vücudumuzun en büyük atar damarı olan aort üzerinde hiç belirti vermeden oluşan kesecikler, genişlemeler, patlamaya hazır bir bomba gibi hayatımızı tehdit edebilir. Nadir görülse de aort damar yırtılması (diseksiyonu) çabuk teşhis edilip, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümcül hale gelebilir. Tek çare ise hastanın acilen ameliyata alınmasıdır" dedi.
Hastalıkta yırtılan damarın içine giren kanın, her kalp atımında ilerleyerek damar duvarının katmanlarını birbirinden ayırdığına dikkat çeken Erdoğdu, "Böylece kanın aktığı biri gerçek diğeri yalancı olan kanal oluşuyor. Ana atardamardan çıkan damarlardaki akım da bozuluyor. Bu durumda hastalar, hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirebiliyor. Karın içinde aort damarın farklı sebeplerle şişip patlamasıyla oluşan kanamalar yaşamı büyük oranda tehdit eder ve genellikle sinsi ilerler. Yaşam ve beslenme şekli nedeniyle birçok kişide rastlanan ve binlerce tanısı konulmamış aort anevrizmalı hasta mevcuttur" diye konuştu.

NASIL TESPİT EDİLİR?
Karın içi aort anevrizması karın, bel ve sırt ağrılarına neden oluyor. Ultrasonografi, konvansiyonel veya CT anjiyo gibi yöntemlerle tespit edilebiliyor. Ayrıca çoğu zaman herhangi bir sebeple tetkik yapılırken de bu hastalık tespit edilebiliyor. Zamanında teşhis edilmeyen aort anevrizmaları öksürük, kabızlık, ani tansiyon yükselmesi sebebiyle yırtılma riski taşıyor. Dr. İsmail Erdoğdu, bu aşamada hastanın acile yetişemeden hayatını kaybetme riskinün yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Gerekli muayene ve tetkiklerden sonra anevrizmanın bulunduğu bölgeye göre değerlendirme yapılır ve müdahale edilir. Aort anevrizmasının açık cerrahisinde risk yüksektir. Bu nedenle açık yerine anestezi riski çok az olan, kısa sürede iyileşme sağlayan Endovasküler Aort (EVAR) operasyonunu tercih edilir" dedi.

DÜZENLİ KONTROL ŞART
Aort anevrizmalarının genelde yaşam şekli, beslenme, genetik faktörler sebebiyle damar duvarının bozulmasıyla meydana gelebileceğini söyleyen Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.İsmail Erdoğu özellikle 50 yaş üzerindeki hipertansiyon, yüksek kolesterol, damar sertliği şikâyeti olan kişiler ile sigara kullananların ve travma geçirenlerin uzmana başvurulması uyarısı yaptı. Aort anevrizmasından korunmak için de sigaradan uzak durulması, tuz kullanımının azaltması, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi ve risk grubundaki kişilerin düzenli kontrol yaptırması tavsiyesinde bulunuldu. 

FOTOĞRAFLI