Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), () -BURSA'nın İnegöl ilçesinde, altın fiyatlarının sürekli artış göstermesi nedeniyle, düğün hediyesi olarak verilen çeyrek altın, yerini son dönemde fiyatı daha uygun olan yarım gram altına bıraktı.
Düğün sezonunun başlamasıyla, altın satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Düğün yapacak olan damat adaylarının altına yaklaşık 35 bin TL harcadığını aktaran Kuyumcular Derneği Başkanı Kani Kont, vatandaşların düğünlerde çeyrek altın takma adetinden vazgeçtiğini ve gram altına yöneldiğini söyledi.
Kani Kont, düğün sezonunun başlamasıyla birlikte, düğün hazırlığı yapanların uğrak yerinin kuyumcular olduğunu söyledi. Kuyumcularda iş yoğunluğunun arttığını ifade eden Kani Kont, sadece gelin ve damatların değil, davetlilerin de takı için kuyumcular çarşısında hareketliliğe neden olduğunu kaydetti. Alyans, tek taş, nişan takısı ve benzeri ürünlerin ilgi gördüğünü vurgulayan Kont, altının fiyatının yüksek olmasından dolayı kuyumcuların tezgâhlarında her bütçeye göre ürün bulundurmaya özen gösterdiğini aktardı.
"Yaz sezonumuz düğüncülere ve bizlere hayırlı olsun" diyen Başkan Kani Kont, "Altın fiyatları son zamanlarda inişli çıkışlı ama bir iki ay içerisinde fazla bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum. Düğün alışverişinde her bütçeye göre altın satışlarımız var. Düğün için alınan altınların ortalama fiyatı 25 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor. Tam düğüncü seti aldığınız zaman 35 bin TL ortalama fiyat diyebiliriz. Evliliğin simgesi olarak başlangıç burası oluyor. Sonra kelepçe, set ve en son da bilezik geliyor. Düğüne doğru set ve bileziğe sıra geldiğinde insanlar bütçesel durumlarına göre alım yapıyor. Bunun toplamı da yaklaşık olarak 25-35 bin lira arasında geziyor. Düğün alışverişini totale vurduğumuz zaman 55-60 bin civarında bir rakamla hazırlıklarını bitirmiş oluyorlar.”
‘ALTINA YATIRIM YAPIN’
Vatandaşlara altına yatırım yapma tavsiyesinde bulunan Kont, “Düğün alışverişi yapacak arkadaşlarımıza çiftlerimize ben şunu tavsiye ediyorum. Önümüzdeki aylarda fazla zam gelmeyeceğini düşünüyorum. Ellerinde mevcut para ile bir an önce gelip yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Kiralama yöntemiyle ilgili Türkiye’de 12 tane dernek başkanıyla sohbetimiz oldu. Onlar şehir dışında bununla ilgili kiralama yöntemiyle uygulama yapıyorlar. Biz İnegöl’de buna karşıyız, kesinlikle böyle bir şey olmuyor” diye konuştu.
ÇEYREK ALTIN DÖNEMİ BİTTİ
Vatandaşların düğünlerde çeyrek altın takma adetinden vazgeçtiğini belirten Kont, “Son zamanlarda ekonomiyle ilgili hepimiz sıkıntı yaşamaktayız. Daha önce küçük altınla ilgili talep aşırı vardı. Son zamanlarda fiyatların yukarı çıkmasıyla birlikte çeyrek altının 420 TL civarında olmasıyla insanlar gram altına hatta 30-35 lira civarında satılan gramın da yarısına ağırlık vermeye başladı” dedi.
Devletin vermiş olduğu 4 taksit uygulamasının başladığını da ifade eden Başkan Kani Kont, “4 taksit alıp müşteri biraz daha rahatlar diye düşünülüyor. Ancak bu kesinlikle bir aldatma yöntemidir. Normalde bankanın diğer müşterilere uygulamış oldukları yüzde 0,7 rakamları bize yüzde 4 rakamlarına yapıyor. Bu da taksit olduğu zaman küçük altını 440 TL’den satıyorsak kredi kartına taksit yaptığımız zaman çeyrek altının fiyatı 460 TL’yi buluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

FOTOĞRAFLI