Muammer İRTEM/BURSA,()-ZEYTİN alımlarının başlaması ile birlikte Birlik’e olumsuz eleştirilerde bulunulduğunu iddia eden Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, konulara açıklık getirmek için açıklama yaptı.  Son günlerde çeşitli siyasiler tarafından kuruma zarar verecek açıklamaların yapıldığını savunan Asa,  “Marmarabirlik ne kadar büyük bir kurum ki üzerinden siyaset yapılmaya çalışılıyor. Birlik’in adını kullanarak siyaset yapan ve kamuoyunda gündeme gelmeye çalışanlar, üreticilerimizi derinden üzmektedir. Yüz binlerce zeytin üreticisini temsil etmekte olan Birlik adının siyasi malzeme olarak kullanılmasına müsaade etmeyiz” dedi.

Üreticilerin 1954 yılından bugüne yetiştirdiği ürünlerin bir kısmını Marmarabirlik’e, bir kısmını tüccara, bir kısmını da kendi havuzlarında depolamak koşulu ile değerlendirildiğini ifade eden Hidamet Asa, “Aslında bu yılda yapılan aynısıdır. Birliğin yaptığı alımlarda, ödemelerde, desteklemelerde ve diğer icraatlarda hiçbir sıkıntı  yaşanmadığı ortadadır. Sıkıntının, Birlik dışındaki alıcılardan kaynaklanmış olduğu bilinmesine rağmen siyaset yapıldığını ve hedef saptırıldığını görmekteyiz. Eğer üreticiyi düşünüyorsanız,  Birlik dışındaki diğer alıcıların yarattığı sorunları dile getirin. Birlik’in 2 TL’nin altında fiyatla ürün alınmasının sorumluluğunun bize yüklenmesi doğru değildir. Piyasa koşullarında Birlik fiyatları üzerinde bir alım yapılıyorsa bunu da söyleyin bilelim” diye konuştu.

Konunun muhatabı olan Birlik dışında herkesin dinlendiğini, birşeyler sorulduğunu ve açıklamalar yapıldığını iddia eden Asa, “Buradan 30 bin ortağımız adına seslenmek istiyorum. Konunun muhatabı olan Marmarabirlik’e hiçbir şey sormuyorsunuz. Dedikodular ve kulaktan duyma bilgiler ile kurum sorgulanmaz. Gelin bize sorun sizleri doğru bilgilendirelim, işin doğrusunu bizden öğrenin. Ürün alımlarının başladığı günden bugüne ülke genelindeki zeytin üreticisinin sorunlarını dile getirmeye çalışırken Birlik’in adını kullanarak  hükümetimizin sorgulanmasını da doğru bulmuyoruz.  Bu  sorgulamayı yapanlar   Birlik’i hala bir devlet kuruluşu olarak görmekteler. Marmarabirlik özerk bir kurumdur, kamu iktisadi teşebbüsü değildir. Bazı siyasilerin Birlik faaliyet alanını bile bilmeden  Ege’deki zeytin üreticilerin sorunlarını da Birlik’e mal etmeye çalıştıklarını görmekteyiz. Siyaset yapmak bu kadar kolay olmamalıdır. Göreve geldiğimiz günden bugüne şeffaf  bir yönetim anlayışıyla  çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Marmarabirlik üzerinden siyaset yapanlar, ‘zeytin dalında toplanamıyor’ diyenler, aslında bazı gerçeklerden haberdar değiller. Birlik  son 2 yılda toplam 102 bin ton  ürün alırken, 2019/2020 ürün alım kampanyasında ise  42 bin 500 ton ürün alım planı yapmıştır” dedi.