Muammer İRTEM/BURSA,()-MARMARABİRLİK'ten zeytin alımlarından kalan yüzde 20 ürün bedellerini bahane ederek, Marmarabirlik üzerinden siyaset yapıldığını iddiası ile sert tepki geldi. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Bu tür yaklaşımlar art niyetlidir ve kuruma büyük zarar verir. Kurumu zarara uğratacak taleplerin gelmesini doğru bulmuyoruz. Hiç kimse bizden Marmarabirlik’in zarar etmesini isteyecek talepte bulunmasın. Ürün alım döneminde fazlasıyla fedakarlık yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler  öncesi Marmarabirlik üzerinden siyaset yapılmak istendiğini savunan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "31 Aralık 2018 tarihinde sona eren, son ürün alım kampanyasından ortaklarımıza  kalan borcumuzun yüzde 20’lik dilimi üzerinden siyaset yapma yarışında olduklarını görüyoruz. Bu tür yaklaşımları doğru bulmuyoruz ve kınıyoruz. Son ürün alım kampanyasında 351,5 milyon TL bedelle 51 bin ton ürün alımı gerçekleştirilmiş, ürün bedellerinin yüzde 80’i ödenmiş ve  yüzde 20’lik kısmı kalmıştır.  Bilindiği üzere Marmarabirlik rekolte beyanı esasına göre ürün alımı yapmaktadır.  Bu kampanya döneminde verdiği rekolte beyanı miktarınca ürününü teslim eden ortaklarımız tarafından , rekolte beyan miktarının üzerinde ürünlerimizi alın, bedelini de ne zaman öderseniz ödeyin” demişlerdi. Kalan ürün bedelleri üreticilerimiz tarafından verilen rekolte beyan fazlalığı olarak teslim edilen ürün miktarları çoğunluktadır. Ürününü satacak yer bulamayan üreticilerimizi mağdur etmemek için  5 bin ton daha fazla ürün alınmıştır. Eğer rekolte beyan fazlası olarak ürün almamış olsaydık, bugün üreticilerimize borcumuz kalmayacak ve ürün bedellerinin tamamı ödenmiş olacaktı" dedi.

1 TL KREDİ KULLANMADIK

Marmarabirlik’in geçmişini bilmeden, geldiği noktanın görülemeyeceğini söyleyen Asa, "2004 yılında bu birliğin 159 trilyon TL  borcu silinmişti. 2010 yılı Şubat ayında görevi devraldığımızda Marmarabirlik’in  43,5 milyon TL vergi  ve  98 milyon TL de Ziraat Bankasından çekilen DİFİF borcu vardı. Vergi borcunun bir kısmı hükümetimiz tarafından affedilirken, kalan eski dönemin borçları halen taksitler halinde ödemekteyiz. Daha önce zarar eden Marmarabirlik 2010’dan bugüne hiç zarar etmemiş sürekli kar etmiş, tarihinde ilk defa kendi öz kaynakları ile 2017 yılında 17 milyon TL kar payı dağıtmıştır.Son kampanya döneminde 351,5 milyon TL ürün alımı yapılmış ve göreve geldiğimiz günden bugüne olduğu gibi  yine 1 TL kredi kullanılmamıştır" açıklamasında bulundu.

Ürün bedellerinin kalan  son  yüzde 20’lik kısmının  Mayıs ayında ortaklara ödeneceğini kaydeden Hidamet Asa, "Satışların olumlu yansıması durumunda ödemeler Nisan ayı sonunda yapılacaktır. Son kampanya döneminde alınan 351,5 milyon TL tutarındaki  ürün bedelleri ödenirken 1 kg ürün satılmamıştır.Marmarabirlik fazlasıyla fedakarlık yapmıştır. Nitekim serbest piyasada ürünün bugün kaç TL’ye alınıp satıldığını da herkes çok iyi bilmektedir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI