ARAP Odalar Birliği yönetim kurulu üyeleri Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ATSO)ziyaret etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetim kurulu üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin'in evsahipliğinde gerçekleşen ziyarete Mısır Ticaret Odalar Federasyonu Başkanı Ebrahim Al Araby, TOBB sayman üyesi Faik Yavuz, Arap Odalar Birliği Genel Sekreteri Dr. Khalid Hanafy ile Türk- Arap Odası yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ATSO Başkanı Davut Çetin, konuklara ATSO'nun çalışmaları, Antalya ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgiler verdi. Türk- Arap Odası yönetimini Antalya'da konuk etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Davut Çetin, "Türk-Arap Odası, geçmişe uzanan güçlü bağlarımızın ekonomik işbirlikleri ve dostluklarla güçlenmesine vesile olmaktadır. Bu yapının kurulmasına öncülük eden TOBB ve Arap Odalar Birliği başkanlarının nezdinde katkı koyan herkese şükranlarımı sunuyorum. Yönetim kurulu toplantısının kentimizde düzenlenmiş olması da bizleri çok mutlu etmiştir" dedi.

Arap Ticaret Odası'nın Irak, Suriye, Yemen, Somali, Fas ve Moritanya'ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsadığını, Arap ülkeleriyle güçlü işbirliğinin önemine vurgu yapan Davut Çetin, "Arap ülkeleriyle ortak tarihi ve kültürel değerlerimiz son derece önemlidir. Türkiye, Arap dünyası ile ekonomik ve kültürel işbirliği için önemli adımlar atmıştır. Geçen yıl sadece mal ticareti hacmimiz 45 milyar dolara ulaşmıştır. Mal ihracatına turizm, müteahhitlik hizmetleri, konut alımları eklendiğinde Arap ülkeleriyle ekonomik işbirliğimiz daha önemli bir boyutadır" diye konuştu.

'HALEN ARZULADIĞIMIZ NOKTADA DEĞİLİZ'

Ülkeler arası ilişkilerin halen olması gereken yerde olmadığını vurgulayan Başkan Çetin, "Son yıllarda birçok Arap ülkesi ekonomik, sosyal, siyasi zorluklar yaşamıştır. Bu sorunların çözülmesini, bölgede barış, istikrar, demokrasi ve kalkınmanın güçlenmesini arzu ediyoruz. Odalar olarak bu konularda ülkelerimize ve bölgemize katkı yapmak için çalışıyoruz" dedi.

ATSO ve Türkiye'deki Odaların yapıları hakkında da bilgilendirmelerde bulunana Başkan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Odamız, 137 yıla uzanan tarihi ile ülkemizin en köklü odalarından birisidir. Her sektörden 45 binin üzerinde üyemiz bulunmaktadır. Türkiye'de ticaret ve sanayi odalarının yönetim kademeleri son derece demokratik süreçlerle oluşur. ATSO yönetim kurulu olarak her sektörden 45 binin üzerindeki üyemizin bize yüklediği sorumlulukla kent ekonomisini geliştirmek, sektör sorunlarına çözüm üretmek üzere çalışıyoruz. ATSO olarak, dijitalleşme, endüstri 4.0, e-ticaret, e-ihracat ve akıllı kent konularında çalışmalar yapıyoruz. İnovasyon merkezimiz ile genç girişimcilere ve araştırmacılara destek oluyoruz. Oda olarak ayrıca kentimize yalnızca ekonomik anlamda değil, sosyal ve kültürel alanda da katkı koymaya gayret ediyoruz."

Kahire Ticaret Odası, Tunus Tarım ve Balıkçılık Birliği'nin de bulunduğu 25 ülkeden 28 oda, borsa ve birlikle işbirliği protokolü imzaladıklarını da vurgulayan Davut Çetin, "Sektörel ihracat kümeleri çalışmamız kapsamında birçok Arap ülkesiyle işbirliği başlattık. Geçtiğimiz yıllarda bu konuda Tunus ve Cezayir Ticaret ve Sanayi Odaları ile yoğun işbirliği içerisinde çalıştık. Antalyalı iş insanları Tunus ve Cezayir pazarını tanıdı. Çalışmalarımız, yeni ticari ilişkilerle meyvelerini verdi. Ayrıca geçmiş yıllarda kurumlar arası bilgi alışverişi kapsamında Marakeş ve Kazablanka Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odalarına Yönetim Kurulu olarak ziyaretlerde bulunduk, iletişimimiz devam ediyor.

İnanıyorum ki Türk-Arap Odası faaliyetleri kapsamında bu tür başarılı çalışmaları çok daha farklı bir noktaya taşıyacağız. Tüm Arap ülkeleri ile de hem dostluğumuzu hem de ticari ilişkilerimizi daha da geliştirme imkânı bulacağız. Bu platformun önümüzdeki süreçte çok uluslu ortaklıklara, güçlü teknoloji yatırımlarına vesile olmasını diliyorum."

Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ebrahim Al Arabi ve Arap Odalar Birliği Genel Sekreteri Dr. Khaled Hanafy de konuşmalarında Antalya'da olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ziyarette konuk heyete, 'Antalya'da iş imkânları' konulu bir sunum yapıldı. Heyet, ATSO inovasyon ve girişimcilik merkezi İNOVATSO'ya da bir ziyaret gerçekleştirdi.