ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi'nde 'Kayzer ve Sultan'ın Dostluk Döneminden Günümüze Türk-Alman İlişkileri' adıyla sempozyum düzenlenecek.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, 'Kayzer ve Sultan'ın Dostluk Döneminden Günümüze Türk-Alman İlişkileri' adıyla bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilecek Türk- Alman sempozyumunun 31 Ekim - 01 Kasım günlerinde yapılacağını kaydetti. Bilimsel etkinliğe akademisyenlerin katkılarını beklediklerini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Ünal, "Çok boyutlu Türk-Alman ilişkilerinin son 150 yılı sadece iki milletin değil, ilişkide bulundukları diğer ülkelerin de kaderini etkileyip geleceğini şekillendiren önemli bir zaman dilimidir. Ortadoğu - Balkanlar - Batı Avrupa çizgisindeki devletlerin, milletlerin, kültürlerin ve şehirlerin ortaya çıkmasında Türk-Alman ilişkilerinin etkisi tarihsel bir gerçektir. Bahse konu bölgelerdeki hukuksal gelişmeler, demografik oluşumlar, siyasi şekillenmeler, teknoloji transferleri, güvenlik gerekçeleri, risk faktörleri ve iktisadi hareketlenmeleri doğru okuyabilmenin kodları Türk-Alman ilişkilerinin satır aralarında gizlidir" dedi.
Asırlardır devam eden sorunlar, nesillerdir süregelen problemler ve gelecekteki denge hesaplarının alacağı şekilleri de iki milletin ilişkilerinin belirleyeceğini söyleyen Rektör Ünal, "Türklerin ve Almanların ortak tarih eksenindeki geleceğe yönelik öngörüleri, Avrupa güvenliği ve hür dünya idealleri için önemli bir katkı olarak ortaya çıkmaktadır. İkili ilişkilerin küçük detayları bile yeni potansiyellerin ortaya çıkmasından risklerin yok edilmesine kadar geniş bir yelpazede etki unsuru olarak adlandırılabilecek konulardır. Bu bağlamda bilim, ekonomi, turizm, askeri, teknik, eğitim ve hukuk başta olmak üzere uluslararası platformlarda birlikte hareket eden Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilere mercek tutmak isteyen çeşitli ülkelerin bilim insanlarının akademik çalışmaları günümüzde daha da önem arz etmektedir" diye konuştu.
Bu alandaki bilimsel tezlerin sadece iki ülke için değil, gelecekte bu alana ilgi duyan araştırmacıların faydalanacağı akademik kaynak havuzunu da ortaya çıkaracağını vurgulayan Mustafa Ünal, "Akademisyenlere alan açmak adına Türk ve Alman Üniversiteleri arasındaki işbirliği artarak devam etmektedir. Özellikle Würzburg Üniversitesi çevresinde şekillenen karşılıklı ziyaretler, bilimsel toplantılar, akademisyenler buluşması ve sempozyumlara katılımın giderek yoğunlaşması ise iki ülke akademisyenlerinin artan ilgilerini işaret etmektedir" diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Ünal, üniversite olarak bilim insanlarını bir araya getirmek için oldukça özverili bir çalışma yürüttükleri, bilimsel buluşmaya destek veren Selçuk Üniversitesi, Würzburg Üniversitesi ve Almanya IKG Enstitüsü kadrolarına teşekkür etti.
Prof. Dr. Ünal, sempozyum ile ilgili http://symposium.akdeniz.edu.tr' adresinden bilgi alınabileceğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI