Mithat ABAKAN/MANAVGAT, () - ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde avukatlar 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Antalya Barosu Manavgat Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu üyesi avukatlar Manavgat Adliyesi önünde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 84'üncü yıl dönümü ve Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı Derya Angın okudu. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve 191 milletvekilinin sunduğu Anayasa ve Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi sonucu 5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birinin gerçekleştiğini belirten Derya Angın, "Türk kadını, milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Genç Cumhuriyet kadınlara bu hakkı Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya'dan 11 yıl, Romanya'dan 12 yıl, Bulgaristan'dan 13 yıl, Belçika'dan 14 yıl, Yunanistan'dan 15 yıl, İsviçre'den İse 36 yıl önce tanıdı. Ülkemizde ilk olarak 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 8 Şubat 1935'te ilk defa meclis seçimlerine katılan kadınlar, 17 kadın milletvekiliyle ilk kez TBMM'ye girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı. Seçilen 18 kadın milletvekiliyle de Türkiye Cumhuriyeti, kadınların mecliste temsil oranıyla dünyada ikinci sırada yer aldı" dedi.

Toplumun dinamiğini oluşturan kadınların yüzyıllar boyunca verdikleri adalet savaşının hem Türkiye'de hem de dünyanın birçok yerinde devam ettiğini vurgulayan Derya Angın, "Özellikle ülkemizde çözümünün ne yazık ki bulunamadığı kadın istismarı, şiddet, erken yaş evlilikleri, kadınlara karşı yapılan negatif ayrımcılıklar ve daha birçok içler acısı durum devam ederken, bugünü anlamlandırmak oldukça zor. Türkiye'de yapılan bir araştırmanın istatistiki verilerine bakacak olursak, Türkiye genelinde kadınların yüzde 39'u fiziksel şiddete, yüzde 15'i cinsel, yüzde 42'si fiziksel veya cinsel şiddete, yüzde 44'ü ise duygusal şiddet veya istismara maruz kalmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI