CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde kürsüye çıkıp feryat eden üreticilerin, atama bekleyen gençlerin  ve çözüm isteyen sektörün haklı taleplerini gündeme getirdi. 
Ayhan Barut, Meclis'te Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde kürsüye çıktı. CHP Grubu adına konuşan Ayhan Barut, "AKP hükümeti, 17 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle ülkemizi adeta ithalat cennetine çevirmiştir. Bu durum çiftçimizi, üreticimizi, köylümüzü perişan etmiş; üreticileri de ekip biçmekten koparmıştır. Her fırsatta yerli ve milli olduğunu söyleyerek övünen AKP iktidarı, ülkemizi, Sırbistan'dan et, Bulgaristan'dan saman, Kanada'dan mercimek ithal eder hale getirmiştir. Öyle ki, bu yılın ilk on ayında 7.6 milyon ton buğday ithalatı yaparak tarihi bir rekoru da kırmıştır. 'Yerliyiz, milliyiz' diyen bu zihniyet, yerli üreticimizi desteklemeyerek, tarımı kesinlikle gözden çıkarmıştır. Bunun en önemli göstergesi Tarım Kanunu'nun 21'inci maddesine uymamasıdır" diye konuştu.
ÇİFTÇİ BORCU 64 KAT ARTTI
Dünyada tarımın desteklenmesinin bütün ülkeler açısından öncelikli bir durum olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Üreticinin mazot, gübre, süt yemi, ilaç, tohum, elektrik ve sulama gibi temel girdileri 2002'den günümüze ortalama 7 kat artarak üreticinin belini kırmıştır. Bunun yanında üreticinin ürettiği hiçbir ürün bu oranda artmamış, dolayısıyla köylü ve çiftçi kazanamamıştır. Örneğin son üç yıldır pamuk destekleme primleri bu yıl da dahil olmak üzere 80 kuruştur. Ayçiçeği, fasulye, nohut, mercimek gibi pek çok üründe destekleme primi değişmemiştir.  Cumhuriyet tarihinde ilk defa ekim alanları 20 milyon hektarın altına düşmüş, 2002'den günümüze dek çiftçi sayısında 700 bin eksilme olmuş, 2002'de 2.5 milyar lira olan çiftçi borcu toplamda 160 milyara çıkarak tam 64 kat artmıştır. Günün sonuna gelindiğinde ise tarımın desteklenmediğini, üretim alanlarımızdaki küçülmeyle, üretilen ürünlerdeki kayıplarla, çiftçi sayımızdaki azalmayla ve ipotekli tarım alanlarıyla görmekteyiz. Yüreğimizi yakan bu acı gerçekler karşısında daha ne söyleyebiliriz?"
ATAMALARI BAKANA DEĞİL ERDOĞAN'A SORDU
Barut, ayrıca son derece stratejik olan tarım sektörünün vicdanları kanatan ve sızlatan en önemli sorunlarından birisinin de atanamayan gençler olduğuna vurgu yaptı.