MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ta 2017-2018 yıllarında tarımsal üretimin yüzde 43 artmasına rağmen hibe ve desteklerin artış oranının yüzde 8.6 olduğunu belirterek, "Manavgat'ta daha çok hibe desteği verilmelidir" dedi.

MATSO, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği 'Kırsal Kalkınma Hibe ve Destekleri' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. MATSO Otogar Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantı yoğun ilgi gördü. Toplantının açılışında konuşan MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'a hibe ve destek miktarının artırılması gerektiğini söyledi. Tarımın son zamanlarda daha profesyonel şirketlerin yatırım yaptığı bir sektör haline geldiğine vurgu yapan Boztaş, "Hem aile çiftçiliğinin yaşaması hem de bizim üyelerimizin, özellikle şirketlerimizin bu sektöre yatırım yapmaları çok sevindirici" dedi.

ÜRETİMDEKİ ARTIŞ DESTEKLERE YANSIMADI

Manavgat'ta 423 bin dekar alanda tarımsal üretim yapıldığına kaydeden Boztaş, özellikle son yıllarda muz üretimi başta olmak üzere narenciyede, susamda, keçi boynuzunda çok ciddi artışlar olduğunu ifade etti. Şu an için Manavgat'ta 2019 projeleri tamamlandığı zaman 221 firma tarafından 5 bin 200 dönüm kapalı alanda muz üretimi gerçekleşeceğine değinen Başkan Boztaş, "Bölgede en fazla Manavgat'ta artıyor. Bu artışları hibe ve desteklere baktığımız zaman, aynı oranı yakalayamamışız. 2017 ile 2018 yılı arasında üretimde yüzde 43'lük artış olmasına rağmen hibe ve desteklerde de yüzde 8.6'de kalmış. Manavgat'ta daha çok hibe desteği verilmelidir" dedi.

ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALIDIR

Muz üretiminin özellikle Manavgat olmak üzere tüm bölgede artış gösterdiğini anlatan Başkan Ahmet Boztaş, şöyle dedi:

2017 yılında Manavgat'ta muz üretim alanı 1240 dekarken 2018 yılında yaklaşık yüzde 174,2 artarak 3400 dekar olmuş. 2017 yılında Manavgat'ta muz üretimi 9920 ton iken 2018 yılında yaklaşık yüzde 174,2 artarak 27 bin 200 ton olmuş. Rakamlar, muz sektöründeki yatırımların olumlu seyrini ortaya koyarken, bu güzel gelişme paralelinde karşımıza dikkat etmemiz gereken bir kavram olan üretimde planlama çıkıyor. Hem tarımın tüm kollarında hem de sanayide üretim fazlalığı var. Hem devletin hem de yatırımcımızın zarar görmemesi için devletin üretim planlaması yapması gerekiyor."

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise tarım sektörünü daha da ileri götürmek için çaba gösterdiklerini belirterek, "Sektörün içerisine yeni müteşebbisler nasıl katarız diye hep bir gayretimiz var. Son zamanlarda tarıma dönüş anlamında Manavgat örnek bir ilçe oldu. Hangi ürün olursa olsun fazla üretmekten korkmamalıyız. Bu işin pazarlama kısmı devreye girmeli" dedi.

MANAVGAT'A AYRI BİR ÖNEM VERİYORUZ

Manavgat'a ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Özen, “Manavgat'a 13.etap kırsal kalkınma hibe ve desteklemelerinin tanıtımı için geldik. 2016-2018 yıllarına baktığımız zaman kırsal kalkınma desteklemelerine en fazla müracaat özellikle son 2018 yılında Manavgat ilçemizden yapılmıştır. Bizim hedefimiz 2019 yılında yani 13. etapta da Manavgat'ın kendi rekorunu kırıp yine ilimizin en fazla müracaat eden ilçesi olmasını istiyoruz. İnşallah önceki yıllarda yapılan müracaatların üstünde bir müracaat olur, biz Manavgat'a en fazla desteği veririz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş da kırsal kalkınma hibe ve desteklerini anlatan bir sunum yaptı. Sunum sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.