MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Dünya Mühendisler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 5 Aralık'ın Türk kadını için çok ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. Atatürk devrimlerinden birisinin hiç kuşkusuz Türk kadınının siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi olduğunu belirten Hamamcıoğlu, 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasayla kadınlara önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanındığını hatırlattı. 5 Aralık 1934 tarihinde ise Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verildiğine dair kanunun kabul ediğine vurgu yapan Hamamcıoğlu, Türkiye'de bu hakkında pek çok ülkeden önce kadınlara verildiğini ifade etti.

Başkan Hamamcıoğlu, “Avrupa'nın ileri ülkelerinden Fransa'da 1944 yılında, İtalya'da 1945 yılında, İsviçre'de ise 1971 yılında kadınlar seçme ve seçilme hakkında sahip oldu. Türkiye'de ise kadınlar 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934'te ise milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk, 1925'te Kastamonu'da yaptığı konuşmada 'Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur' dediğini hatırlatan Ayşen Hamamcıoğlu, "Bu konuşma ile kadın-erkek eşitliği ilkesini açıkça ortaya koyan Atatürk, Birleşmiş Milletler'in, 20 yıl sonra kabul ettiği Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nin 1. ve 2. maddesi ile yayımladığı ilkeleri, çok daha önce dile getirmişti" diye konuştu.

DÜNYA MÜHENDİSLER GÜNÜ

MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, 5 Aralık'ın aynı zamanda Dünya Mühendisler Günü olarak da kutlandığını hatırlatarak, insanlık tarihin en eski mesleklerinden olan mühendisliğin, medeniyetlerin çağdaş toplumlar seviyesine gelmesinde en önemli rolü üstlendiğini ve geleceğimizi inşa ettiğini belirtti.

Hamamcıoğlu, “Bilimsel bilgiye dayanan mesleğimiz, üniversite giriş aşamasında en çok tercih edilen bölümlerin başında gelirken, mühendislerimizin sorunları da her geçen gün biraz daha artmaktadır. Mühendislerin birçok alandaki yetkileri uluslararası sermaye kuruluşlarına devredilmiş, bazı alan ve yetkileri kısıtlanmış, bazıları ortadan kaldırılmış, eğitimde de önemli dönüşümler gerçekleştirilmiştir. Tüm bunlara rağmen bilinmelidir ki, cumhuriyet, demokrasi, sosyal hukuk devleti, laiklik, adalet, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik; planlama, sanayileşme, kalkınma, kamusal yarar, kamusal hizmet, kamusal denetim ve güvenceli çalışma mücadelemiz bu bilinçle sürecektir" dedi.

Ayşen Hamamcıoğlu, Dünya Mühendisler Günü ve Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutladı.