İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediye meclisinin eylül ayı son birleşiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da gerçekleştirilen toplantı hakkında konuştu. Soyer, “Olağanüstü güzel bir iletişim kurduk. Tek tek taleplerimizi ilettik, hangi bakanlıkta hangi işimiz bekliyor söyleme fırsatı bulduk. Tek tek cevaplar verildi. Bu devam ederse, bu güzel iletişim dili sürdürülebilirse bundan Türkiye, İzmir faydalanır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayı üçüncü birleşimi Tunç Soyer’in başkanlığında yapıldı. Toplantının başında konuşan Tunç Soyer, Diyarbakır’da sivillere yönelik düzenlenen terör saldırısını kınadı.
Başkan Soyer, “Diyarbakır Kulp’ta katledilen masum insanlarımızın ailelerine başsağlığı, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.  Büyükşehir’in, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’na (SODEMSEN) üye olması ve buraya belediyeden ödenek sağlanması konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi yönündeki önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Önerge hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, kurulan sendikanın işveren sendikası olduğunu bildiklerini belirterek,  bunun aslında işçi sendikasının karşısında kurulan bir sendika olduğunu ileri sürerek, “Bundan sonra DİSK, Tunç Soyer ile değil SODEMSEN ile görüşme yapacak. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı kendisi de söyledi. ‘Biz başkandan başka biriyle konuşursak grev yaparız’ dedi. Bundan sonra görüşmeler SODEMSEN ile  yapılacak” eleştirisinde bulundu. Tun Soyer, belediye başkanlarının kurduğu ilk sendikanın SODEMSEN olmadığını belirterek, “AK Partili belediye başkanlarının üye olduğu, MHP’li başkanların da üye olduğu bir sendika var. Şimdi de sosyal demokrat başkanların üye olduğu bir sendika kurulmuş oluyor” dedi.
İZMİR’İN 2020-2024 YILLARINI KAPSAYAN STRATEJİK PLANI GÖRÜŞÜLDÜ
Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir’in 2020-2024 yıllarını kapsayan Stratejik Planlarını da görüştü. AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, planlar hazırlanırken meseleye yalnızca yasal zorunluluk çerçevesinde yaklaşılmaması gerektiğini, planlarının sac ayaklarının bulunduğunu kaydetti.
Planlar hazırlanırken, anket çalışması yapıldığını anımsatan Hızal, “Ankette en yukarıda altyapı, raylı sistem, imar ve şehir planlaması çalışmaları, yeşil alan düzenlenmesi, körfez temizliği faaliyeti ve kentsel dönüşüm çıkmış. Önceki yıllarda da buna benzer çalışmalar yapıldı. Sonuçların örtüştüğünü görüyoruz. Sıralamada değişiklik olabilir ama genel anlamda kentimizdeki sorunları bu şekilde sıralayabiliriz. Süreçte bunlar giderilmediği gibi yeni sorunların eklendiğini görmek bizi üzüyor. Geçmişten ders almaz, hataları görmezden gelirseniz, 5 yıl sonra bu salonda yine aynı sorunlar konuşulacak” dedi.
‘HER YIL 200 ARAÇ ALINMALI’
Selçuk’ta Meryem Ana ve Efes gibi çok önemli olan, ayrıca Hristiyan dünyası için çekim merkezi konumunda bulunan yerler için bir çalışmanın yapılmadığını gördüklerini aktaran Özgür Hızal, şunları söyledi: “Son günlerde yine gündeme gelen sağlık turizmi anlamında termal kaynaklarımız var. Bu anlamda planda maalesef ki eksiklikler olduğunu görüyoruz. Genelde 50 milyar TL gibi bir yatırım planlaması yapıldığını görüyoruz. Bu yatırımlar realist olursa kentliye bir şey kazandırır. Sadece yasal sorumluluklarla yapılan planların şehrimize hiçbir katkı getirmediğini görüyoruz. Belediyenin 8 milyar TL gibi bir geliri var. Kaynak net belirtilmemiş. 2024 yılı sonunda 11 milyar TL gibi bir borçlanma görünüyor gibi. İzmir halkına bir haksızlık yapılacağını düşünüyorum. Gelecek günlerde Buca Metrosu için ihale yapılacak. Metro, 2024 yılında kullanıma hazır olacak.” ESHOT için hazırlanan stratejik planı konusunda da görüşlerini açıklayan Hızal, “ESHOT’un bin 536 adet aracı var. Her yıl 100 adet alınacağını görüyoruz. Yaş ortalamasının 9-10 olduğunu düşünürsek bu filonun yaş ortalamasının yaşlı olduğunu görüyoruz. Filonun gençleştirilmesi için her yıl 200 araç alınmalı. Ayrıca durak ve hareket noktalarının arttırılmasını ve İzmirliye daha iyi hizmet verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eksiklikler olduğunu görsek bile bu plana AK Parti Grubu adına olumlu oy kullanıyoruz”  
‘KOCAOĞLU’NUN YAPTIĞI PROJELER’
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de, birleşimde söz aldı. Boztepe, Soyer’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’na yönelik kullandığı ifadeleri eleştirerek, “Eğer Kemeraltı’nı temiz tutamazsak, ne aydınlatma, ne üstü kapama hepsi palavra. Pırıl pırıl yapmamız lazım. Bizim belli bir kalite seviyesinin altındaki insanlarımız o izmaritten rahatsız olmayabilir. Atılan çöplerden, uçuşan plastiklerden rahatsız olmayabilir. Ama bir tık yukarıdaki segment rahatsız oluyor. Çok affedersiniz ‘b.k götürüyor’ diyor ve gittiği yerde sonra çamur atıyor ‘gitmeyin berbat, pislik götürüyor’ diyorlar. Şimdi buraya sanatçıları getirelim diyoruz, temizliği sağlayamazsak oraya gelen sanatçı ters teper” dedi. 
Stratejik planı de eleştiren Boztepe, şunları söyledi: “Metro çalışmaları zaten geçmişte Aziz Kocaoğlu’nun yaptığı projeler. Yeni bir soluk, yeni bir akım, yeni bir heyecan göremiyoruz. İzmir’i Akdeniz’in başkenti yapacağınızı söylüyorsunuz. İnşallah yaparsanız. Seferihisar’da yaptıklarınızı biliyoruz. Diliyoruz burası Seferihisar gibi olmaz. 17 milyon borçla aldınız, çok daha fazla borçlu bıraktınız. Ayrıca 200 milyon TL’lik gayrimenkul sattınız.”
KEMERALTI’NIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
AK Parti grubundan gelen eleştirileri değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları söyledi: “50 milyar TL’lik bütçeyi çok buldunuz ama projeleri eksik buldunuz. Onları eklersek bu rakam daha fazla yükselecek. Türkiye’de en yüksek katılımla gerçekleşen stratejik planı oylayacağız bugün. Aylar öncesinden bu adımları attık. Çok geniş katılımlı bir plan ortaya çıkacak. Bununla da iftihar ediyoruz. Daha iyisi yapılabilirdi ama yasanın da getirdiği bir süre sınırı var. Tam istediğimiz gibi olmadı. Bundan sonraki planda bizden sonra gelecek olanlar bunlara dikkat eder.” Konuşmasında, “Çiğli tramvayı için bugüne kadar onayını almadık” diye soran Tunç Soyer, “Balıkçı barınağının tahsisi niye yapılmadı? Bunları görmeyecek miyiz” dedi. Kemeraltı’nın tanıtımına dair de konuşan Soyer, “Kemeraltı aslında bu şehrin mücevheridir, Kemeraltı bu şehrin en büyük hazinesidir. Stratejik planda çok kısa geçildi ama arka planı bilmek lazım. Konak Pier’den başlayarak Saat Kulesi, Havra Sokak’tan Agora, İkiçeşmelik, amfi tiyatrodan Kadifekale’ye kadar güzergah çizeceğiz. Önümüzdeki 5 yıl içinde en çok yapmayı hedeflediğimiz şey Pier’den Kadifekale’ye olan güzergahı pırıl pırıl hale getirmektir. Bu dediğim güzergahı bal dök yala yapabilirsek işte o zaman tüm dünyanın ilgisini çekebilecek hale gelecek. Ben 10 yıl Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptım. Sığacık neyse bizim için Kemeraltı odur. Biz Sığacık’ı parlatarak Seferihisar’ı dünya markası yaptık. Kemeraltı’nın üzerine yüklenirsek buradan çıkacak pırıltı İzmir’in dünya markası haline gelmesinde önem arz edecek” dedi.
TOPLANTININ DETAYLARINI ANLATTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, büyükşehir belediye başkanları ile yaptığı toplantı hakkında da bilgi veren Tunç Soyer, şunları anlattı: “Cumhurbaşkanımızla yaptığımız toplantıda kimse kimseyi incitecek cümle kullanmadı. 30 büyükşehir belediye başkanı bir yanda oturdu. Ortada cumhurbaşkanımız, karşımızda da bütün kabine yer aldı. Olağanüstü güzel bir iletişim kurduk. Tek tek taleplerimizi ilettik. Hangi bakanlıkta hangi işimiz bekliyor söyleme fırsatı bulduk. Tek tek cevaplar verildi. Bu devam ederse, bu güzel iletişim dili sürdürülebilirse bundan Türkiye, İzmir faydalanır. Bizim İzmirliye örnek olmamız lazım. Çünkü insanlar bizi örnek alıyorlar. Bu son derece önemli. Biz sadece İzmir’in gayri safi milli hasılasını değil gayri safi mutluluk hasılasını da yükselteceğiz. Tüm İzmirlilerin bu kentte yaşamaktan gurur duyacağı bir İzmir olacak. Bu plan onun planıdır.” Meclisi oturumunda, ESHOT Genel Müdürlüğüne Erhan Bey’in atandığı bilgisi de paylaşıldı.