MERSİN, ()-MERSİN’de Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, inşaat sektöründe yaşanan krizin aşılabilmesi için yatırımcıya can suyu olabilecek yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliğini söyledi.
Krizden en fazla etkilenen kesimin inşaat sektörü olduğun belirten Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Yaşanan ekonomik sıkıntıların devamında müteahhitlerin SGK borçlarını kapatamamalarından dolayı, belediyede işlemlerini yürütemeyecek noktaya gelinmiştir. Vatandaşlar, belediyeler ve müteahhitler karşı karşıya gelmektedirler. Müteahhit ya da vatandaşın belediyelere yapı kullanma izin belgesi için başvurması durumunda belediyeler yasal zorunluluklara uymak zorunda kaldığından, yapı kullanma izni gibi önemli belgeyi diğer kurumlara olan borçlarından dolayı düzenleyememektedirler. Sonuç olarak vatandaş mağdur olmakta ve su, elektrik işlemlerini tamamlayamamaktadır" dedi.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 90’nci maddesinde yapı kullanma izni belgesi düzenlenebilmesi için SGK’ya borcunun bulunmamasının şart koşulduğunu ifade eden Başkan Tarhan, "Bu konuda açık hüküm bulunmaktadır. Kanun bize; müteahhidin SGK borcu bulunuyorsa geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyeceğini belirtmektedir. Aksi durumda, kurum hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı konusunda kesin hüküm bulunmaktadır. Kanun doğrultusunda biz müteahhit ve vatandaşa olumsuz yanıt vermek durumunda kalıyoruz. Mağdur olan yine vatandaş olmuş oluyor" diye konuştu.
Gerek Türkiye genelinde gerekse Mersin ve Mezitli özelinde ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini kaydeden Başkan Tarhan, şunları söyledi:
"Şu an tamamlanan inşaatlarda müteahhitlerin Yapı Kullanma İzin Belgesi almaları gerekmektedir. Ancak müteahhittin tamamına yakının SGK’ya borcu bulunmaktadır. Borcu olmadığına dair bir yazı alamadıklarından dolayı vatandaşlar şu anda mağdur durumdadır."
Vatandaşların daha fazla mağdur olmamaları için ‘geçici sürekli de olsa’ mutlaka yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Başkan Tarhan, tüm milletvekillerine, MTSO, MESİAD, İMO gibi kurum ve kuruluşlara çağrı yaptı.

FOTOĞRAFLI