Mustafa ERCAN/ MERSİN, ()-MERSİN Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 4 Ekim 1926’da yürürlüğü giren 743 sayılı Medeni Kanun, Atatürk devrimlerinin temeli olan dinsel hukuk düzeninden anayasal ve laik hukuk düzenine geçişin belgesi olduğunu dile getirerek, kanunun getirdiklerinin hayata geçirilmediğini söyledi.
Başkan Yeşilboğaz, Medeni Kanun’un kabul edilişinin 93’ncü yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Başkan Yeşilboğa, 4 Ekim 1926 yılında yürürlüğe giren 743 sayılı Medeni Kanun, Atatürk devrimlerinin temeli olan dinsel hukuk düzeninden anayasal ve laik hukuk düzenine geçişin belgesi, çağdaş uygarlık, eşitlik ve özgürlük yolunda atılmış en önemli adımlardan birisi olduğunu belirtti.
Yeşilboğaz, Medeni Kanun, 1 Ocak 2002’de ise değiştirilmiş şekliyle yürürlüğe girerek, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu adını aldığını ifade ederek, "Medeni Kanun toplumsal düzende çok önemli bir yere sahiptir. Bireyin, kadının yok sayıldığı Osmanlı yönetim biçimine son veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Medeni Kanun ile birlikte hukuk devriminin temelini oluşturmuştur. Devrim niteliğinde olan; akla ve bilime dayalı, laik, çağdaş, kadın-erkek arasında ekonomik ve sosyal eşitliğine dayanan Medeni Kanun; kadınlar, siyaset, eğitim, hukuk başta olmak üzere birçok alanda köklü değişiklikler getirmiştir. 20’nci yüzyılın en büyük hukuk devrimi olan Medeni Kanun, kadınlara devrim niteliğinde haklar getirmiştir. Örneğin; kadın ve erkek eşit haklara sahip olmuş, yasalar önünde eşit hale gelmiştir. Kadına boşanma hakkı tanınmış, tek eşle evlilik kuralı getirilmiş, evlenme akdinin laik bir yapıya kavuşturulmuştur. Kadınlar miras hakkına sahip olmuştur. Resmi nikâh kadın haklarının güvencesi olmuştur. Erkeğin ‘Boş Ol’ demesiyle boşanma yerine, kanunda yazılı sebeplere dayanarak hâkim kararıyla boşanma hakkı getirilmiştir. Bunların dışında kadınlara istediği mesleğe girme hakkı tanınmış, mahkemelerdeki şahitlikte kadın erkek eşitliği getirilmiştir" dedi. Medeni Kanunla birlikte Türk kadınlarına siyasal haklar verildiğini kaydeden Yeşilboğaz, "Medeni Kanun ile birlikte kadınlarımız, birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan daha önce siyasi haklar elde etmişlerdir. Medeni Kanunun kabulü ile birlikte, çocukların kız ve erkek ayrımı yapılmadan mirastan eşit ölçüde faydalanmasının önü açılmıştır. Çocukların iyi yetişmesi için ana ve babaya yükümlülükler getirilmiştir. Türk kadını medeni haklarına, toplumun temeli olan aile kurumu da gerçek niteliklerine kavuşmuştur" diye konuştu.
Yeşilboğaz, Medeni Kanun’un yürürlükte olmasına rağmen günümüzde çocuk yaşta evlilikler, çocuk istismarı, kadına şiddet ve dini evliliklere teşvik arttığına dikkat çekerek, " Bu durum ülkemizde gündemden düşmüyorsa, Medeni Kanunun getirdikleri hayata yeterince geçirilemiyor demektir. 93 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile elde etmiş olduğumuz bu kazanılmış haklarımıza sahip çıkılmalı ve hayata geçirilmesi için mücadele edilmelidir. Biz avukatlar var olduğumuz sürece haklarımızı yok saymak isteyen tüm sistemlere karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümünü bu düşüncelerle kutlarken, bu kanunun hazırlanışında ve yasalaşmasında büyük emeği olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ü minnetle ve rahmetle anıyorum" ifadesini kullandı.