ANKARA, ()-ANKARA Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde üretim yapan çiftçilere 400 ton ücretsiz yem bitkisi tohumu dağıtacak.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın talimatıyla hazırlanan proje kapsamında üretim yapacak çiftçilere, 400 ton ücretsiz yem bitkisi tohumu dağıtılacak. Büyükşehir Belediyesi, tohumları kendi topraklarıyla buluşturacak olan çiftçilerin ürettiği yem bitkilerini, kooperatif ve birlikler aracılığıyla satın alacak. Çiftçileri üretmeye teşvik eden proje hakkında detaylı bilgi almak isteyenler Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'na davet edilirken, tarım aracı, ekipmanı ve altyapısı yeterli olan çiftçiler başvurularını yapmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi, şartları karşılayan çiftçiler tarafından yetiştirilen yem bitkilerini daha sonra satın alarak, hayvancılıkla uğraşan üreticilere maliyetine verecek. Yem bitkisi tohumluğu üretimini artırmaya yönelik proje kapsamında hem çiftçilerin ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesi hem de üründe kalitenin yükseltilmesi amaçlanıyor.
'ÜRETİLEN TOHUMLARI MALİYETİNE VERECEĞİZ'
Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yıldırım Şamil Özden, çiftçinin kazanacağı Başkent'in kalkınacağı proje ile ilkbahar ve sonbahar döneminde yem bitkileri konusunda sözleşmeli üretim yapacaklarını söyleyerek, "Üretilen tohumları hayvan üreticisi veya hayvan sahibi çiftçilerimize maliyetine vereceğiz. Hatta maliyetin altında da olabilir. Ziraat Odaları, kooperatifler ve birlikler vasıtasıyla biz tohumları onlardan satın alacağız. Yapacağımız protokoller gereği mağdur etmeden onların da emeklerinin üstünde bir değer vereceğiz. Burada üç paydaş var. Biz varız, üreten var, hayvan sahipleri ve teşvik edeceğimiz kişiler var. Herkesi memnun etmek istiyoruz. Bütün çiftçilerimize üreticilerimize bizden tohum almaları çağrısında bulunuyorum" dedi.
'ARAZİM VAR, TOHUMUM YOK' DİYEN BİZE GELSİN'
Çiftçilere destek olacak projelere devam edeceklerinin kaydeden Özden, "Bizim 953 kırsal mahallemiz var. Maalesef köy tüzel kişilikleri kalktığı için bazı sıkıntılar yaşanıyor. Biz sıkıntılarını aşmak için buradayız. Muhtarlarımızı, çiftçilerimizi ve üreticilerimizi bekliyoruz. 'Arazim var, tohumum yok' ve 'Bir şeyler üretmek istiyorum ama nereden başlayacağım bilemiyorum' diyen bize gelsin. Gücümüzün yettiğince her zaman yardımcı olacağız" diye konuştu.