İZMİR’de Konak Belediye Meclisi üyeleri, ekim ayı olağan toplantısında 2020 Mali Yılı Performans Programı ve 2020 Mali Yılı ve izleyen 2 yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi ve Ekli Tarife cetvellerini görüştü. Mecliste 2020 yılı tahmini bütçesinin 476 milyon TL olduğu açıklandı. Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ın borçsuz bir belediye olduklarını ancak yatırım yapılırken gerek duydukları takdirde borçlanabileceklerini söyledi.
Konak Belediyesi’nin ekim ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu  Abdül Batur’un başkanlığında yapıldı. Konak Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Performans Programı ve 2020 Mali Yılı ve izleyen 2 yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi ve Ekli Tarife cetvelleri görüşüldü. Konak Belediyesi’nin 2020 yılı için tahmin edilen 476 milyon TL’lik gider bütçesinin yüzde 14.39’unun yani 68 milyon 482 bin TL’si yapılacak yatırımlar için ayrıldı. 2020 yılı mali bütçesinde bir önceki yıla göre toplamda yüzde 19’luk artış görüldü. 2020, 2021 ve 2022 yıllarında ise büyümenin her yıl için yüzde 5 olarak öngörüldüğü belirtildi. Belediyenin performans programına dair söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mahmut Esat Aslan, gelecek dönem için yapılacak önemli işler arasında kentsel dönüşüm çalışmalarının yer aldığını, yine Konak sınırlarında bulunan tarihi yapıların tek tek ayağa kaldırılacağını söyledi.
‘SİZE BU BÜTÇEYİ YAKIŞTIRAMADIK’
AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Özen ise bütçeyi eleştirerek, “Konak’a yapılacak yatırımların yetersiz olacağı kanısına vardık. Yatırımlar için harcanacak miktar 41 milyon TL’dir. Bütçenin yaklaşık yüzde 9’una denk geliyor. Bize göre düşük. Yüzde 100 gerçekleşmesi durumunda dahi Konak için yapılacaklar yetersiz kalıyor. Yapılacakları nasıl ve hangi parayla gerçekleştireceğiz. Konak’a yıllardır bir şey yapılmamasına alışığız. İlerleyen yıllarda hangi taşınmazlar satılacaktır? 25 yıllık bir belediyecilik tecrübesi olan size bu bütçeyi yakıştıramadıkö dedi.  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da, eleştiriler üzerine şunları söyledi: “Eleştirmek kolay, en basit iş ama ülkenin gerçekleri var. Enflasyon oranı yüzde 9. Ama her şeye zam var. Doğalgazdır, elektriktir, her türlü noktada bir zam furyasının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Biz de eleştiriyoruz. Eleştireceğiz. Vatandaşın alım gücünün ortadan kalktığı durumlarda biz de eleştiriyoruz. Biz burada bütçeyi yaparken vatandaşın cebine dokunmadan nasıl yaparız, sosyal demokrasi anlayışıyla hareket ettik. Yoksa biz de her şeye zam yapardık. Restorasyon çalışmaları için İzmir Valiliği’nden destek gelecek. Biz buraya maliyetleri yazıyoruz, İzmir Valiliği’nden alacaklarımızı hiç yazmadık. Oradan alacağımız rakamlara güveniyoruz."
‘PİYASADAN MÜTHİŞ BİR ALACAĞIMIZ VAR’
Belediyenin elinde bazı gayrimenkullerin bulunduğunu ve onları değerlendireceklerini açıklayan Batur, “Bitenlerin pazarlamasını yapacağız. Piyasadan müthiş bir alacağımız var. Kestiğimiz cezaların tahsili var. Encümenden kesilen cezaların ve diğer tahsilatların yapılması noktasında gerekirse birim kuracağız. Bu bizim hakkımız. Bu iyi düşüncelerimiz. Ülkede neler olduğunu hepimiz biliyoruz. İleride inşallah mali yapımız kötü duruma düşmez. Vergilerin ödenmemesi noktasında en fazla etkilenen kurumlar belediyeler. Bizim en büyük gelir kaynağımız vatandaşın ödeyeceği vergiler. Şu ana kadar geçmiş yıla göre artma yok. Ama bizim İller Bankası payımızda yüzde 2-3’lük artış var. Görünen enflasyon yüzde 9’larda. Bizde artış yok. Belediyelerin yapacaklarını hayata geçirebilmesi için gelirlerimizin artması gerekiyor. Biz bu bütçemizi uygulanabilir yaptık. Yüzde 90’larda uygulanacağını zaten göreceksiniz. Çok iddialı değil gerçekten uygulayabileceğimiz bir bütçeyi sizlerin önüne getirdikö diye konuştu. Gelecek günlerde belediyenin borçlanması gerekirse bunu yapacaklarını söyleyen Başkan Batur, AK Parti Grubu’nun, ‘Hizmet için borçlanmak gerekiyorsa borçlanın’ sözünü hatırlatarak, “Belediye kaynağında bir eksiklik varsa diğer belediyeler gibi biz de borçlanacağız. Bundan hiç çekinmem. Hizmet için borçlanmak gerekiyorsa, borçlanırız. Bu sözünüzü unutmayın. Aynı şekilde samimi bir şekilde destek bekleriz. Şu anda öyle bir talebimiz yok. Kendi yağımızla kavrulacak noktadayızö dedi. Abdül Batur, “Borçsuz bir belediye bıraktıö diyerek övgüyle bahsettiği eski belediye başkanı Sema Pekdaş’a bir kez daha teşekkür etti. 2020 Mali Yılı Performans Programı, AK Partili üyelerin ret oylarına karşılık, oy çokluğu ile kabul edildi. Öte yandan oturumda, AK Partili Meclis Üyesi Nazlı Kurt, Meclis Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile partisinden istifa ettiğini bildirdi.