Dünyanın 5'inci büyük çay üreticisi ülkesi olan Türkiye'de üretilen çaylara son yıllarda boya ve kimyasal gibi katkı maddeleri katıldığı tespit ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam firmaları kamuoyuyla paylaşırken, bu ürünler arasında sudan sonra en fazla tüketilen içeceklerin başındaki çay da yer alıyor. Bazı çay firmalarının ürünlerinde, ilaç etken maddesi ve gıda boyası tespit edildi. Kalitesiz ürünlere boya katılarak iyi dem veriyor izlenimi uyandırıp, çayın kaliteli görünmesinin amaçlandığı hile ilgili uzmanlar, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Türkiye Çay Demleme Şampiyonu, çay eksperi Aytül Turan hileli çayların içerisinde kullanılan gıda boyalarının bazen sentetik boyaya kadar gidebildiğini ifade ederek “Maalesef ki çaya boyar madde katılması ile çayın daha hızlı renk vermesi ve daha fazla dem vermesi sağlanıyor.  3 paket çay kullanacağınız yerde boyar maddeli çaylarla 1 paket çay kullanabiliyorsunuz.  Çünkü içerisindeki dem salınımı daha hızlı oluyor ve daha koyu bir renk elde etmelerini sağlıyor. İşletmelerin daha çok işine geliyor bu durum ve daha az miktarda kuru çay kullanarak daha çok tüketiciye sunabiliyorlar” dedi.

“BOYALI ÇAYI SOĞUK SUDA ANLAYABİLİYORUZ “

Boyalı çay kullanan tüketicilerin aroması düşük bir çay içeceğini belirten Turan “Boyar maddeli çayda renk bulanıktır, likör olarak berraklığı çok sağlanamayacaktır. Soğudukça da daha bulanık hale gelecektir. Eğer çok iyi bir çay içicisiyseler kokusundan ve aromasından da anlayabilirler içindeki katkıyı. Tüketiciler aldıkları çayın içerisinde boya maddesi olup olmadığını anlamak için bir bardak soğuk su içerisine bir tutam kuru çay atarak anlayabilirler. İlk dakikalarda renk çözünürlüğü oluyorsa katkı malzemesi olduğunu gösteriyor bu durum. Çünkü Türk siyah çayı özellikle dem salınımına 95 santigrat derece üzerindeki sıcak suda başlar ve 15-20 dakikada çözülerek tam istediğimiz renge ulaşır. İlk etapta kuru çay görüntüsünden içerisinde boya maddesi olup olmadığını anlamak çok zor, hatta imkansıza yakın diyebiliriz. Bunu sadece bu soğuk su denemesiyle veya demleyerek tadıyla, rengiyle anlayabiliriz. Son zamlardan sonra bütün çayların fiyatı yükseldi. Piyasada fiyatı çok düşük bir çay olacaksa bunda muhakkak bir şey vardır, dikkat edelim” ifadelerini kullandı.

ÇAY DEMLEME TÜYOLARI

İyi bir çayın nasıl demleneceği konusunda da tüyolar veren Türkiye Çay Demleme Şampiyonu, çay eksperi Aytül Turan” Porselen ya da bakır demlik, kaliteli su ve kalitesinden emin olduğumuz siyah çay leziz bir çaya ulaşmamız için gereken malzemelerdir. Çayın renk vermesi 95 santigrat derecede başladığı için suyumuzun sıcaklığı bu derece olmalıdır. Üst demliğe önce sıcak suyumuzu koyuyoruz, sonra 4 bardak suya 1 bardak çay ölçüsü ile çayımızı ilave ediyoruz. Hiç hareket ettirmeden 20 dakika demlenmesini bekliyoruz. Bu esnada çayın acılaşmaması için alt suyunun da çok kaynamaması gerekiyor.”dedi.

“ÇAY KEYFİMİZİ BOZMASINLAR“

Gün içerisinde sıklıkla çay tükettiğini belirten Aslı Açıcı Bekiroğlu “Sabah, öğle, akşam gün içerisinde her zaman tercih ettiğimiz bir içecek çay. Çayın görüntüsünde berraklık çok önemli ama tadı daha önemli benim için. İstanbul'dan Rize'ye yeni geldim ve çay içtiğimi yeni anlıyorum. Lezzet olarak birbirinden farklı iki çay kültürünün içerisinde bulundum. Gerçek lezzetteki bu çayı içerken anlıyorum ki katkı maddeli çaylar tüketmişiz, lütfen çayımıza dokunmasınlar derken deniz manzarası eşliğinde kitap okurken çayını yudumlayan Berrak Koçel” Fırsat buldukça sessiz ortamlara giderek kitap ve çay keyfi yaşıyorum. Çay artık bizim milli içeceğimiz. Taze demlenmiş, berrak görünümlü şekersiz bir çaya asla hayır demiyorum. Çaya bazı katkı maddelerinin katıldığını duyuyoruz çok üzülüyoruz” ifadelerini kullandı. Çok iyi bir çay tiryakisi olduğunu ve çayın kaç dakika önce demlendiğini anladığını söyleyen Kadir kopuz ise “ Çok iyi bir tiryakiyim, çay içmeden asla uyuyamam. Akşam eve gidince bir demlik çayı bitirir ondan sonra uyurum. Katkısız, temiz, saf, organik bir çayımız var, bu çay içmekten büyük keyif alıyorum. O kadar tiryaki oldum ki çay içerken kaç dakika önce demlendiğini bile anlayabiliyorum” dedi.