ANTALYA, () - MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Meydankavağı Mahallesi'nde 1000 kişinin aynı anda ibadet edebileceği Burdurlu Hasan Dikici Camii'nin temelini attı.

Muratpaşa Belediyesi'nin Meydankavağı Mahallesi'nde yer tahsisiyle yapılacak Burdurlu Hasan Dikici Camii'nin temeli törenle atıldı. Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene, AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, eski Antalya milletvekillerinden Adil Aydın, İl Müftüsü Osman Artan, CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Alparslan Belin, camiye adı verilen merhum Hasan Dikici'nin ailesi ve mahalle sakinleri katıldı.

BAŞKAN UYSAL'A TEŞEKKÜR

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan, Kuran-ı Kerim tilavetiyle devam eden törende konuşan Mahalle Muhtarı Mehmet Budaklı, caminin yeniden yapımını üstlenen Burdurlu Hasan Dikici Cami Vakfı'na teşekkür ederken, "Mahallemize yapmış olduğu tüm hizmetler dolayısıyla Belediye Başkanımız Ümit Uysal'a çok teşekkür ediyorum" dedi. İl Müftüsü Artan da caminin yapında Başkan Uysal'ın başta yer tahsisi olmak çok büyük desteği olduğunu söyledi.

'BİR CUMHURİYET ÖĞRETMENİYİM'

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Melahat Atalay ise caminin yerine yapıldığı Türbeli Mezarlık Camii'nin de dedeleri Hasan Dikici tarafından yaptırıldığını söyledi. Merhum Dikici'nin ileri görüşlü, çalışkan ve hayırsever bir kişi olduğunu belirten Atalay, “Ben bir Cumhuriyet öğretmeniyim. Bu doğrultuda vakfımızın misyonu da önce insandır. Bu doğrultuda çalışmalara devam edeceğimi sizlere bildiririm" dedi.

MUTLUYUM MURATPAŞA'DAYIM

Başkan Uysal ise Muratpaşa'da çok özel bir durumun yaşandığını söyledi. İlçede gerek milli bayramlarda gerek dini günlerde gerekse diğer özel günlerde herkesin bir arada, yan yana olduğunu belirten Başkan Uysal, “Kamu hizmetinin bütün hallerinde yan yanayız. Muratpaşa, Türkiye'nin en mutlu ilçelerinden biri. 'Muratpaşa'da yaşamaktan mutlu musunuz' diye sorulduğunda insanlarımızın yüzde 86'sı 'Evet mutluyum' diyor" şeklinde konuştu.

Muratpaşa'da insanların birbirine kem gözle bakmadığını, önyargıyla yaklaşmadığını ve kamusal ihtiyaçlarda ortak bir dilin kurulduğunu kaydeden Başkan Ümit Uysal, "Sevgiyle, sağıyla birbirimize sarıldığımız, birbirimizin her halini saygıyla karşıladığımız bir ortamımız var" dedi.

TÜRKİYE'NİN İNANÇ VE KÜLTÜR DÜNYASI

Muratpaşa'da böylesine bir iklim yaşanırken İslam coğrafyasının diğer ülkelerinde kişiye göre yorumlanan, tarif edilen bir din anlayışının olduğunu belirten Başkan Uysal, şöyle konuştu:

“Bunu bizzat o coğrafyayı görmüş biri olarak ifade ediyorum, her defasında Türkiye'ye döndüğümde, Türkiye'mizdeki saygı ve sevgiyle birbirine yaklaşan, dünyada da parmakla gösterilen inanç ve kültür dünyamız beni her defasında kendi ülkeme, bunu tanzim eden kurucularımıza, şehit ve gazilerimize minnet ve şükranla dolmama sebep oldu. İnancımızın en güzel, en temiz yaşandığı yer Türkiye'dir. Buna emeği geçen, diyanet işlerini tanzim eden, ihya eden Cumhuriyet önderlerini, ülkemizin her tarafında bütüncül bir inanç anlayışının tahakkukuna vesile olan, buna karar veren Cumhuriyet önderlerini, cebinden para vererek Elmalı Hamdi Yazır tefsirini yazdırarak milletimizin aydınlanmasına vesile olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve sevgiyle anmamak mümkün değil."

'İLİMLE İRFANLA BULUŞMAYI ENGELLEYENLER VAR'

İslam coğrafyasının böylesi bir inanç ve kültür dünyasından uzak olmasının önünde çok açık engeller bulunduğunu kaydeden Başkan Uysal, “İlimle irfanla buluşmalarına mani var. Bunu engelleyen makamlar, otoriteler var" dedi. 'Kadınların haklarını sınırlayıcı, insanların dünyasını daraltıcı kolaylaştırmayan aksine zorlaştıran fetvalar yayınlayan odakların hepsinin emperyalist ülkelerden oturma izni var' diyen Başkan Uysal, “Bu kadar İslam ülkesinin sıkıntı içinde kıvranıyor olması tesadüf olamaz" şeklinde konuştu.

BİN KİŞİ AYNI ANDA İBADET EDEBİLECEK

Yerine yeni caminin yapılacağı Türbeli Mezarlık Camii'nin 200 kişinin aynı anda ibadet yapmasına imkan verirken Burdurlu Hasan Dikici Cami'nin 1000 kişilik olacağını belirten Başkan Uysal, “Buradan ortaya çıkacak hayrın, barışın, sevginin ve saygının bütün dünyayı aydınlatmasını temenni ediyorum" dedi.

'UYSAL'IN KONUŞMASINA İMZAMI KOYARIM'

Milletvekili İbrahim Aydın ise Başkan Uysal'ın konuşmasının atına imzasını koyduğunu belirterek, “İslamiyet'in en iyi yaşandığı yer Türkiye'mizdir. Burdurlu Hasan Dikici Cami, insanlığımızın değerlerini yükseltecek ve tüm insanlığa bu birlik ve beraberlik, inşallah, yansıyacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde Burdurlu Hasan Dikici Cami'nin temeli atıldı.

FOTOĞRAFLI